fredag, februar 19, 2010

DR Big Band: Celebrating Django Reinhardt with Adrien Moignard (Red Dot Music/EMI) >> DR Big Band: Impressions of a West Side Story (Red Dot Music/EMI)

Django & Bernstein med DR Big Band
Et big band der spiller Django Reinhardt fordi sigøjnerjazzeren fylder 100 år lyder ikke umiddelbart som en vildt revolutionerende idé. Eller hvad med et big band der spiller West Side Story? Heller ikke her, overfaldes man af tanken om en omvæltende idé. Der har jo været masser af jazzfolk, der før har lavet deres version af West Side Story. Oscar Peterson Trio, Stan Kenton, Cal Tjader eller Bill Charlap for, at nævne nogle.
Inden jeg har lyttet til de to nye udgivelser med DR Big Band er jeg med andre ord fyldt med kedelige fordomme.
Big Bandet er indenfor de sidste par år blevet dokumenteret ret grundigt af pladeselskabet Red Dot Music der ledes af Chris Minh Doky - der også fungerer som DR Big Bands executive producer. Der i den periode kommet 9 plader med big bandet, hvor især de tre udgivelser med Vince Mendoza, Mike Stern og Jeff 'Tain' Watts bør fremhæves.

Django Reinhardts musik er ikke umiddelbart bigband-musik. For mig har det altid været noget intimt og fortættet over sigøjnerjazzen. DR Big Band har allieret sig med den unge franske guitarist Adrien Moignard der også for nylig kunne opleves i DR Koncerthuset sammen med DR Big Band, hvor de fejrede 100-året for Django's fødsel.
På pladen præsenteres vi for numre som feks. How high the moon, Nuages og Blues en mineur i arrangementer af big band medlemmerne Vincent Nilsson, Jesper Riis og Nikolaj Bøgelund. Arrangementerne er gennemgående bygget op med en veksling mellem blæs og Moignard's guitar. Det fungerer fint, primært fordi Moignard kan spille så uhyre teknisk overlegent, som sigøjnerjazzen netop kræver. Men også fordi DR Big Band er mestre ud i, at aflevere kirurgknivskarpe blæserdele.
På den anden plade Impressions of a West Side Story handler det om musik der er lavet til en balletforestilling, til den Kgl Ballet. Det vil sige at den i pladeversionen er blevet til en mere løs og jammet version end den som balletten brugte til deres forestilling. Det er big bandets engelske medlem, trompetisten Gerard Presencer der står i spidsen som dirigent og solotrompetist. Melodier som Jet Song, Somewhere, I feel pretty og Maria er velkendte for de fleste. DR Big Band er også ganske flinke mod forlægget og holder sig pænt på måtten i arrangementer af Anders Larson, Vincent Nilsson, Jesper Riis og Gerard Presencer. Presencers solotrompet er den gennemgående figur og han spiller med en venlig og behageligt rolig tone, der passer fint til West Side Story.
DR Big Band: www.dr.dk/bigband

Ingen kommentarer: