lørdag, februar 06, 2010

Thommy Andersson: Pending dialogues (A Records)

Spil med på dit imaginære hjerneinstrument
Det er interessant når den musik man hører er så åben og indbydende, at man som lytter får lyst til spille med på sit imaginære hjerneinstrument. Ja, musikken nærmest trygler dig om at spille med, selv om du ikke har noget instrument at spille på. Du får som lytter også mulighed for at sige noget i den kørende dialog. Nok er det foruddefineret hvad den ene part - musikken på pladen - fortæller, men du bestemmer selv hvad du vil fortælle. Der er ikke nogen der dømmer eller på nogen måde har bestemt hvad der er rigtigt eller forkert.
Bassisten Thommy Andersson har på sin anden plade Pending dialogues - den første Wood blood fra 2008 udløste megen kritikerros - valgt at dele den ind i tre dele. Første del består af tre numre på solobas, gående fra den indledende Monobuzz's rytmisk flydende flow til Wood Machine's mere brutale - bassen bruges bla. som percussion - omgang med bassen. I den anden del er det syv duonumre. Josefine Cronholm viser her sine store stemmestyringsevner i ordløs sang. Pladens opmuntrende indslag er Stiri La Ora 1700, hvor George Mihalache på cimbalom eller hakkebrædt sammen med Thommy Andersson leverer en forrygende uptempo humørfyldt præstation. Paolo Russo på bandoneon er med på Tangaz, mens Lelo Nika - der også har produceret pladen - er med på den dystre og noget uhyggelige Black ship.
Hen mod slutningen af pladen dukker pianisten Nikals Sivelöv op. Han er klassisk pianist, men er pudsigt nok med på de numre der er de mest jazzede overhovedet på pladen. Nummeret Figura er en meget smuk dialog mellem de Sivelöv og Andersson, hvor jeg som lytter fortaber mig så meget at jeg glemmer at spille med på mit imaginære hjerneinstrument. Pladens to sidste numre er trionumre. Eastern speach med Lilja Crna på forvænget sang og den hyggelige pladelukker Conversation for three med Cronholm og Nika.
Andersson har lavet en vedkommende og personlig plade der ikke har sin lige.
Thommy Andersson: thommy.dk

Ingen kommentarer: