tirsdag, maj 25, 2010

Povo: The yellow of the sun in you (Ricky Tick/VME)

De begejstrer endnu en gang
Der er gået 5 år siden de udsendte debutalbummet We are Povo. I den mellemliggende periode er der kommet enkelte 12"singler dryssende med dem. Som sidste år, hvor der kom en EP med 3 numre, med genindspilninger af gamle danske jazznumre. Hensigten var på det tidspunkt at lave et helt album med genindspilninger af danske jazznumre fra 60'erne.
De var kommet i stald på det toneangivende finske pladeselskab Ricky Tick Records, der siden starten i 2005 har domineret den skandinaviske dansejazzscene, med kunstnere som Jukka Eskola og Five Corner Quintet. Det spor følger Povo uden problemer, men mere end de tre genindspilninger blev det ikke til. Den ny plade byder i stedet på noget andet.
Anders Peter Andreasen og Lars Vissing er de to hjerner bag Povo. Vissing er musikeren (trompet) og komponisten. Andreasen er vel det man bedst kan betegne som manden der sikrer Povo det stærkt stilsikre og æstetiske udtryk, der bringer dem ud i den verden, hvor man vil have jazz som man kan danse til. Pladens 11 numre er - pånær en enkelt - med vokal. Ganske opsigtsvækkende er det lykkedes dem at få den suveræne sanger Andy Bey med på fire numre. I pladens linernotes kan man læse om den besværlige proces der førte frem til, at mr. Bey ville åbne munden for de to danskere.

For hulen da! Hvor det lyder godt. Han synger som ingen anden. Han er et meget eftertragtet navn på den klubscene, hvor Povo har etableret sig. Nummeret Try to use this argument on your bank manager og Bey's egen klassiker Celestial blues er mere end rigelig grund til at denne plade skal erhverves. DJ's som feks. Gilles Petterson har bla. flittigt brugt det han lavede sammen med Horace Silver i 60'erne. Stilistisk er Povo heller ikke langt fra Horace Silver's hardbop prægede jazz. Heine Hansen på piano, Bastian Sjelberg på bas, Claus Waidtløw på sax, Nikolai Bøgelund på basun er blandt de benyttede musikere. Musikken har et udpræget akustisk præg, bygget op om de vigtige gentagne beats der med det samme går i kroppen.
Sangerinden (og Andy Bey's niece) Saidah Baba Talibah synger med et let Billie Holiday-præg to af pladens numre. Temu Bacot står for de sidste fire. Han er et fund. Han synger Bob Dylan's It's all over now, Baby Blue og Can's She brings the rain, mens Vissing og Trinelise Væring har skrevet de to andre. The yellow of the sun in you er en værdig opfølger og fortsættelse på det Povo startede for fem år siden, hvor de begejstrede mig voldsomt. De gør de stadig. De skuffer ikke et sekund. Pladen kan med fordel sættes på når skal danses, men så sandelig også når der skal lyttes.
Bonusinfo:
Pladen blev udgivet i Japan i februar.
My Space: www.myspace.com/povoweb

Ingen kommentarer: