tirsdag, maj 04, 2010

Scan-Am Quartet: Atlantic bridges (Connective Records)

En klassisk kvartetplade
I 2007 lavede de en plade sammen med supertrommeslageren Antonio Sanchez, nu er turen kommet til Jason Marsalis - den yngste bror i Marsalisdynatsiet. Saxofonisten Fredrik Kronkvist, pianisten Søren Møller og bassisten Morten Ramsbøl er sammen igen og denne gang kalder de sig Scan-Am Quartet. På den forrige plade hyldede de John Coltrane - en saxofonist som Fredrik Kronkvist har hentet en del inspiration hos. Det kan også høres på den aktuelle plade. Kronkvist - der spiller på altsax - har en personlig tone, hvor der udover elementer af Coltrane også er en god portion tør Konitz. Han betragtes ikke uden grund som en af de vigtigste saxofonister på den svenske jazzscene i dag.
Materialet på pladen er nyt, skrevet af Kronkvist, Møller og Marsalis. Betegnende for musikken er den melodiske åbenhed. Stilistisk er de fire musikere meget sikre og rene. De har lavet en klassisk kvartetplade, med fokus på den håndværksmæssige side.
Søren Møller har på pianoet flere flotte soli spredt ud over pladen, ligesom Kronkvists indsats er helt i top og værd at lægge mærke til. Pladen kan stilistisk godt minde om Ulrik/Colligan/Bodilsen/Mogensen's The Meeting, som jeg skrev om for nylig. New York og den amerikanske jazz er den primære inspirationskilde. Pladens afslutningsnummer In our Lifetime (nov. 4, 2008, 10 PM CST) har fået titel efter tidspunktet, hvor det stod klart at Barack Obama havde vundet det amerikanske præsidentvalg. På nummeret Mean Gene lige inden, får Marsalis indledt nummeret en god steady New Orleans streetparade-rytme.
De har lavet en anbefalelsesværdig plade til jazzfreaken, der bare ikke kan få nok.
www.connectiverecords.com

Ingen kommentarer: