mandag, november 28, 2011

Christina von Bülow & Fredrik Lundin: Silhouette (Stunt)

Da jeg første gang hørte om at saxofonisterne Christina von Bülow og Fredrik Lundin havde kastet sig over hyldestprojekt til svenske baryton-saxofonist Lars Gullin, tænkte jeg: "ja, selvfølgelig!" og efterfølgende: "se så at få lavet et album!". 
Lars Gullin er måske den største jazzmusiker som norden har fostret. Han var blandt de første jazzmusikere, der inkluderede den nordiske tone i jazzen som en naturlig del. Han har sidenhen levet lidt i skyggen af Jan Johansson blandt yngre jazzlyttere med hang til det nordiske. Derfor er det en kærkommen mulighed som de to danske saxofonister udnytter for, at skabe mere interesse for Gullin i det danske.

Under navnet Silhouette, der er en af Gullins mest kendte kompositioner, har von Bülow og Lundin lavet en kvintet der består af guitaristen Jacob Fischer (der har spillet i trio med Lars Gullins afdøde søn Peter Gullin, der ligeledes spillede barytonsax), Daniel Franck på bas og Jeppe Gram på trommer. Kvintetten spiller en blanding Gullins mest kendte numre som Dannys Dream og Silhouette og selvskrevne numre som von Bülows hyldest til altsax-kollegaen Lee Konitz Leewise og Lundins Montmartre. 


Pladen er en vidunderlig hyldest til den melankolske jazz, som svenskerne er mestre i og som von Bülow og Lundin i høj grad er i kontakt med. Musikken er smækfyldt med traditioner og gamle dyder. Det afholder dog ikke kvintetten i at forholde sig nutidigt til ophavet. Pladen er sammen med Lundins udgivelse fra tidligere i år med Lundin Danemo Kvintett en kraftig understregning af at Fredrik Lundin fortsat er en af vore helt store saxofonister (inklusive barytonsax'en).
myspace.com/silhouettejazz/

Ingen kommentarer: