mandag, januar 06, 2014

Eddie Gomez & Carsten Dahl: Live at Montmartre (Storyville) >> Nikolaj Bentzon Trio feat. Winard Harper: Live at Montmartre (Storyville)

Først lancerede Jazzhus Montmartre en herlig web-tv kanal med koncerter fra spillestedet. Nu følger de op med et mere klassisk produkt. Musik på CD fra spillestedet. I samarbejde med pladeselskabet Storyville Records har de udgivet to koncerter. Den første er med pianisten Carsten Dahl og den amerikanske baslegende Eddie Gomez, der er mest kendt for sit samarbejde gennem 11 år med mesterpianisten Bill Evans. Vi møder dem ved en koncert i november 2011. Carsten Dahl har tidligere i karrieren været inspiratorisk tættere på Bill Evans end han er her på pladen. Så han vælger ikke den lette vej ved at tænke Evans, når det er Gomez der står ved bassen. I stedet er det to musikere der kommunikerer på ligeværdig vis. Carsten Dahl spiller op med humor og et sprællende overskud. Eddie Gomez indfanger den og er langt fremme på bassen, der ikke skånes undervejs. Udgangspunktet er jazzstandards som I hear a Rhapsody, Autumn leaves, Body & Soul etc. Men det er næsten underordnet. Det er i stedet deres improvisatoriske samspil der fryder. 
Den anden plade er med pianisten Nikolaj Bentzon, der for første gang i mange år er tilbage på plade i det klassiske trioformat uden sangerinde. Det var i det format at Bentzon i høj grad satte sit præg på jazzscenen fra slut-firserne til et godt stykke ind i halvfemserne. Dengang med Jonas Johansen på trommer og Thomas Ovesen på bas. Nu er det med Thomas Fonnesbæk på bas og Esben Laub von Liljenskjold på trommer. Ved koncerterne på Montmartre i maj 2013 var Lijlenskjold skiftet ud med den amerikanske trommeslager Winard Harper, som bl.a har spillet med Montmartre-koryfæet Dexter Gordon. Han fungerer rigtigt fint sammen med Bentzon, der også selv er i topform. Der skal ikke herske nogen tvivl om at det er i det format at jeg synes at Bentzon er bedst. Han tager afsæt i den udadvendte, funky og bluesede triojazz som man kender fra Gene Harris, Oscar Peterson, Les McCann og Ramsey Lewis. Der er nogle afstikkere til det nordiske med Bentzons bearbejdninger af et par J.P.E. Hartmann kompositioner, bl.a. Flyv fugl, flyv. Det er særdeles velkomment comeback til Nikolaj Bentzon Trio vi får med denne plade.
Det er fin idé som Jazzhus Montmartre har fået med disse udgivelser. Feks. har new yorker-jazzklubben Smalls gjort det samme i flere år med stor succes. 

Ingen kommentarer: