fredag, januar 24, 2014

KortJazzNyt Uge 4 2014

I går startede saxofonisten Michael Blicher sin karrieres hidtil største og vigtigste turné. Intet mindre end 16 jobs venter forude. Sammen med Hammond-betvingeren Dan Hemmer som han har spillet med gennem flere år i Astro Buddha a gogo og den amerikanske trommestjerne Steve Gadd besøger han bl.a. Holbæk, Göteborg, Tromsø, Oslo, Odense og ikke mindst Herning - hvor jeg vil  sidde klar med mine ører.
Overskriften for turen er On a tour from jazz to soul.
Steve Gadd var den musiker som Michael Blicher allerhelst ville spille sammen med. Så Blicher sendte sin musik til Gadd, der var frisk på idéen. Da Gadd sidste besøgte Herning, var det i håndboldhallen Boxen sammen med Eric Clapton. Gadd har karrieren igennem spillet med de største rock og jazzstjerner. Hans trommeteknik er legendarisk blandt trommeslagere. Han bliver uden tvivl et populært indslag på den årlige Drumday i Aarhus der afholdes d. 2. februar i Rytmisk sal i Musikhuset.

De københavnske jazzspillesteder Jazzhus Montmartre og Standard har allerede lanceret deres bud på livemusik via web og TV. Nu følger Copenhagen Jazzhouse trop med Unseen Recordings. Det er et helt tredje bud på livemusik fra et spillested. Fokus er på artister der har optrådt på stedet. Det bliver en blanding af eksperimenterende musik og jazz. Der er allerede nu koncerter med Fire! Orcchestra, Carsten Dahl og mange andre tilgængelig på siden. Planen er at der lægges 70-80 koncerter op på siden om året. Det er gratis og kan nydes i alle lande. Lige præcis de sidste to ting er ret unikke, da det som regel koster penge og kun kan hentes i bestemte lande. Projektet er muligt på baggrund af en pengedonation fra Nordea Fonden.

Det er efterhånden sjældent at et high profile jazznavn tager på verdensturné, hvor det udelukkende er store koncertsteder der besøges. I Danmark får Musikhuset i Aarhus (1. maj) og Falkoner (3. maj) i København besøg af Pat Metheny Unity Group. I forbindelse med turnéen udgives det nye album Kin. Gruppen består udover guitaristen Pat Metheny af Chris Potter (sax), Antonio Sanchez (trommer), Ben Williams (bas) og det nye navn, den italienske multiinstrumentalist Giulio Carmassi, der dog primært spiller på keyboards i Unity Group. Gruppen besøger iøvrigt også 5 koncertsale i Norge og 2 i Sverige.

Sidste år blev den danske jazz'n'poetry klassiker Jazz og Poesi genudgivet som en tro kopi af den oprindelige udgivelse fra 1963. På 10" vinyl kunne man genhøre Louis Hjulmands musik ledsaget af digtoplæsning af bl.a. Jørgen Leth og Klaus Rifbjerg. Det var det italienske undergrundsselskab seriE.WOC der stod for genudgivelsen. Nu gælder det den ultrasjældne LP Peace med Tordenskjolds Soldater der blev udgivet af det nordjyske pladeselskab Spectator. Ole Mathiessen (piano), Jesper Nehammer (sax), Henrik Hove (bas) og Jon Finsen (trommer) spiller på pladen. Jazzklubben og Jazzcup har pladen på hylderne indenfor de næste 2-3 uger. Jeg spurgte det gamle Tordenskjolds Soldater-medlem Ole Mathiessen om udgivelsen. Han kunne fortælle at der ligeledes arbejdes på at genudgive noget af Carsten Meinerts musik i USA. Meinert var en af mændene bag Spectator.
Senere udkommer Storyville-albummet Sentiments med Sahib Shihab fra 1972. Et fantastisk album med den seje alt-saxofonist Sahib Shihab der var bosat i Danmark gennem mange år. Han spiller sammen med både Kenny Drew og Niels-Henning Ørsted Pedersen på albummet. Gældende for alle udgivelserne er de er ret dyre. Til gengæld er der ikke sparet på noget i fremstillingen af LP-pladerne, der kun kommer i et lille oplag.

2 kommentarer:

Lau Kjerstein sagde ...

Kære Niels. Tak for anbefalingen af Unseen Recordings. Det er vi meget glade for - dog er vores hjemmeside www.unseenrec.com - De bedste hilsner fra Lau Kjerstein, Unseen Recordings.

Niels Overgård sagde ...

Hej Lau
Så er det rettet! Tak for at du gjorde mig opmærksom på det :-)
kh. Niels