torsdag, oktober 13, 2011

LED: The Ocean (Kopasetic Productions)

Led Zep goes jazz
Jeg har siden min pure ungdom haft en stor kærlighed til Led Zeppelin, hvor specielt det første album og fireren (den der også bliver kaldt Zoso) er blandt mine all-time favorites. Derfor hilser jeg også et projekt, hvor Led Zep og jazz blandes sammen velkomment med stor nysgerrighed. Jeg kan samtidig ikke lade være med at tænke på det bizarre reggaeband Dread Zeppelin der spillede reggaeudgaver af rockklassikerne i starten af 90'erne. Vil det blive lige så afsporet i den jazzede version?

Det er interessant som trommeslageren og bandlederen Peter Danemo har taget livtag på Led Zeppelins klassiske guitarriff. Nogle gange lyder det som et marchorkester der har spist rock til morgenmad. Andre gange lyder det som et jazzorkester der klemmer hver en blodsdråbe ud af de simple blues-inspirerede rocksange - hvilket det i bogstavligste forstand også er. Det er en nærmest umulig opgave at spinde spændende jazzarrangementer ud af rocknumre som Led Zeppelins. En stor del af skønheden ved Led Zeppelin var forsangeren Robert Plant, guitaristen Jimmy Page's kraftfyldte energiudladninger og trommeslageren John Bonhams heftige trommespil der satte ild til bandet og numrene. Det er ikke med her.

Peter Danemo er en erfaren jazzræv og er heldigvis ikke bange for at lege med arveguldet. Trommerne ledsages af fem blæsere: trompet, altsax, trombone, barytonsax og tuba mens den tidligere E.S.T.-bassist Dan Berglund gæstemedvirker på No quarter. Dazed and confused, Misty mountain hop og Kashmir er blandt de udvalgte numre. Der er tilpas meget tyngde og vildskab bevaret i Led Zep's musik - der på forunderligste vis klarer transformeringen langt bedre end jeg havde frygtet. LED's The Ocean er et originalt og anbefalelsesværdigt udspil.
kopasetic.se

1 kommentar:

sbm sagde ...

hej Niels, når du synes Led Zeppelin er hippe og bliver trigget af jazz forsøg med deres oevre, kender du så "Close to Heaven" med ON Jazz (Orchestra Nationale de Jazz) m. Frank Tortiller som arrangør og dirigent? også en hel CD med LED numre plus pasticher over sange fra kataloget - ganske fedt! http://www.francktortiller.com/onJazz-close-to-heaven.aspx