tirsdag, oktober 21, 2014

DMA Jazz 2014 - de nominerede

Hvis jeg nu blev spurgt om, hvem der vinder kategorien Årets bedste danske jazzudgivelse ved DMA Jazz 2014, så ville jeg ikke kunne svare særligt sikkert på det. Alle fem udgivelser er ganske enkelt i topklasse! Nikolaj Hess og Jakob Bro er med to af pladerne - bare ikke sammen. Brødrene Nikolaj og Mikkel Hess udgør sammen med bassisten AC trioen Spacelab og er er sammen med den tredje bror Emil på pladen For Mum and Dad. Dengang Spacelab-pladen udkom skrev jeg: "Hvis pladen kun bestod af åbningsnummeret Jamil ville jeg give den 500 stjerner. Hvor jeg dog elsker det nummer! Nu giver jeg slet ikke stjerner til de plader jeg anmelder og pladen består også af andet en Jamil. Så jeg “nøjes” med at give pladen 6 stjerner - hvis jeg altså gav stjerner." Jakob Bro er med i opløbet med sin egen December Song og som sideman på Jakob Buchanans Some People & Some Places. Da December Song udkom for et år siden skrev jeg: "December Song er fuldendelsen af en trilogi, der kommer til at stå som et højdepunkt i dansk jazz." Jeg havde også pladen med på min liste over de bedste jazzplader i 2013. Rent faktisk placerede jeg den, som den bedste. Da Buchanans plade udkom i maj skrev jeg: "Der er en afklaret og smittende ro i musikken...Pladen er harmonisk sammenhængende og meget anbefalelsesværdig!" Den sidste af de fem plader er Søren Kjærgaards Syvmileskridt, som jeg begejstret beskrev: "Musikken der er inde musikken. Mellemlagene og det der sker inde i lagene. Det er stærk musik. Man kunne kalde det avantgardistisk. Man kunne også kalde det stemninger på kanten. Spændinger i tonerne. Det er dragende." Det er med andre ord fem meget stærke bud på en vinderplade og det er næsten ligegyldigt hvilken der vinder.

Rodebutikken med plader der stritter og er uregerlige kaldes for Årets danske særudgivelse. Der gemmer sig også fem gode plader, der er så forskellige at det er en fornøjelse. Lige fra Nils Davidsens solobasplade over Mette Rasmussens eksplosive Trio Riot og Maria Fausts estisk inspirerede jazz til Torben Westergaards nordisk farvede tango og The Kutimangoes’ festlige afrobeat. 2014 er året, hvor Mette Rasmussen har fået sit gennembrud. Hun har spillet flere gange i det danske, hvor den den i Norge bosiddende saxofonist, har efterladt et godt indtryk - og så er hun på forsiden af det nyeste Jazzspecial!

Blandt nykomlingene er Mette Rasmussen og Tro Riot også repræsenteret. Mens der også er to deltagere fra Ung Jazz konkurrencerne repræsenteret. Finalisterne fra 2013 Bangin’ Bülows Nice Jazz Quartet og vinderne fra 2012, den galaktiske trio Andromeda. Pianisten Jeppe Zeeberg har huseret i noget tid på den danske jazzscene, bl.a. som medlem af Bird Alert, der var nomineret i vokaljazzkategorien sidste år - men er rykket frem i bussen (eller båden) med solopladen It’s The Most Basic Thing You Can Do On A Boat, mens bassisten Niels Wilhelm Knudsen sammen med bl.a. veteranen Jens Søndergaard sørger for velspillet klassisk jazz i debutantkategorien. 

Jazzkomponist-kategorien trækker erfarne folk som Christian Vuust, Jakob Buchanan, Peter Rosendal, Maria Faust og Morten Schantz frem. Hvor Vuust er den mest erfarne - han har også lavet et rigtigt godt album, der har åbnet op for et nyt kapitel i Vuusts jazzliv. Hans fætter Peter Vuust er repræsenteret i vokaljazz-kategorien, ikke som sanger, men som kapelmester for kvartetten der bakker Veronica Mortensen op. DoktorDoktors hiphopjazz er den frække dreng i vokaljazzkategorien, mens de tre erfarne ladies Sinne Eeg, Katrine Madsen og Dalia Faitelson også står stærkt.

DMA Jazz 2014 foregår i år på Bremen, hvor der er masser af plads til publikum - noget som har været et problem de foregående år, hvor de nominerede har fyldt godt op på tilskuerpladserne. Sidste års vindere Emil de Waal+ ft. Elith "Nulle" Nykjær, Bro/Knak, Det Glemte Kvarter og Søren Ulrik Thomsen, Aske Drasbæk Group samt Jacob Anderskov "Strings, Percussion & Piano” sørger for den musikalske underholdning. Showet afvikles mandag d. 24. november kl. 19.30 og koster kun 70 kr. pr. billet.

Som vanligt vil jeg være tilstede og rapportere fra festen, der også byder på efterfest i foyeren med Hugo Rasmussens DMA Jam Band. Adrian Lloyd Hughes er vært for halløjet og skulle være garant for den gode smag.

Årets Danske Jazzudgivelse
3xHess: Music for Mum & Dad (Gateway)
Jakob Bro: December Song (Loveland Records/Pladekisten)
Jakob Buchanan: Some People & Some Places (Buchanan Records/Pladekisten)
Hess/AC/Hess: Spacelab (Gateway)
Kjærgaard/Street/Cyrille: Syvmileskridt (ILK)

Årets Danske Særudgivelse
Nils Davidsen: Noget at glæde sig til (ILK)
Maria Faust: Sacrum Facere (Barefoot Records)
Trio Riot: Trio Riot (Efpi Records)
The KutiMangoes: Afro-Fire (Tramp Records)
Torben Westergaard: Tangofied II (Gateway)

Årets Nye Danske Jazznavn
Andromeda: Andromeda (ContempoRecords)
Bangin’ Bülows Nice Jazz Quartet: Bangin’ Bülows Nice Jazz Quartet (egen udgivelse)
Niels W. Knudsen Quintet: Mohawk (Gateway)
Trio Riot: Trio Riot (Efpi Records)
Jeppe Zeeberg: It’s The Most Basic Thing You Can Do On A Boat (Barefoot Records)

Årets Danske Jazzkomponist
- uddeles i samarbejde med DJBFA
Jakob Buchanan: Some People & Some Places (Buchanan Records/Pladekisten)
Maria Faust: Sacrum Facere (Barefoot Records)
Peter Rosendal: Love For Snail (Stunt Records)
Morten Schantz: Unicorn (Calibrated Records)
Christian Vuust: Urban Hymn (Aero Music)

Årets Danske Vokaljazzudgivelse
DoktorDoktor: NytLåntGammelBlåt (Target Records)
Sinne Eeg: Face The Music (Stunt Records)
Dalia Faitelson: As The World Sleeps – listen to me (eget selskab/Tune Core)
Katrine Madsen: Katrine (Katrine Madsen)
Peter Vuust Quartet featuring Veronica Mortensen: September Song (Imogena Records)

Ingen kommentarer: