torsdag, februar 23, 2017

Jari Haapalainen 3: Fusion Machine (Moserobie) >> Fredrik Nordström: Gentle Fire/Restless Dreams (Moserobie)

Her er to meget forskellige plader, hvor saxofonen er i centrum. De er begge udgivet på den svenske saxofonist Jonas Kullhammars pladeselskab Moserobie.

Det er Per “Texas” Johansson der saxofonistisk mester på trommeslageren Jari Haapalainen’s trioeksplosion Fusion Machine. Daniel Bingert tager sig af bassen. Haapalainen er mest kendt som guitarist i rockbandet The Bear Quartet. Han har desuden produceret et hav af plader, både indenfor pop og rock. Hvad sker der så, når han sætter på trommerne? Så præsenteres vi for en heftig omgang rocket jazz, der kunne have været spillet i 1981 på New York’s Lower East Side i en fugtig kælderklub. De oftest punk-korte numre er sprængfyldte af energi og en lille snert af noget melodi. Det er fedt og kan anbefales til jazzlytteren, der også har Ramones i sin pladesamling.

Den anden plade er en dobbelt-CD, der udgiver sig for at være to forskellige plader. Det er de måske også. Men de er altså indspillet på samme tidspunkt og med den samme besætning. Gentle Fire/Restless Dreams er saxofonisten Fredrik Nordströms 11. plade i eget navn siden 2000. Sammen med den amerikanske trommeslager Gerald Cleaver og landsmændene Jonas Östholm på piano og Torbjörn Zetterberg på bas har han lavet en klassisk jazzplade, der både henter inspiration fra Bernt Egerbladh og Krzysztof Komeda. Den ene plade er den progressivt swingende, mens den anden er mere udforskende og reflekterende. Under alle omstændigheder er musikken særdeles velspillet og inspirerende.

Ingen kommentarer: