fredag, september 24, 2010

Monoswezi: Monoswezi (Parallell)

Besættende nordisk-afrikansk jazz
Det ligger i navnet Monoswezi, Mozambique, Norge, Sverige og Zimbabwe. Det er her musikerne kommer fra. Det er overvejende fra det afrikanske at musikken kommer. Og dog. Pulsen er afrikansk. Jazzen er hørbar og tilstede stort set hele tiden. De tre nordiske musikere, Hallvard Godall på underspillet sax og klarinet, Putte Johander på bevægende bas og Erik Nylander på trommer og percussion spiller sammen med de afrikanske musikere Nqoblie Khoza og Xavier Tembe.


En stor del af inspirationen til musikken er hentet hos folkeslaget Shona, der udgør 80 % af befolkningen i Zimbabwe. På numrene med vokal bliver der sunget på det lokale sprog. Desuden anvendes instrumentet mbira (et tommelfingerpiano) i det mest af musikken. Det er nationalinstrumentet fra et land med en stor og rig musiktradition, hvor også instrumenter som marimba og divers trommer og percussion indgår

Musikken er fuld af gentagelser. Gentagelserne er besættende. Minimalistiske repetative figurer der snurrer og ruller afsted, hele tiden med små ændringer. Der hersker på trods af den pulserende rytme også en behagelig ro over de fem musikeres samspil.
Monoswezi: monoswezi.com
My Space: www.myspace.com/monoswezi

Ingen kommentarer: