lørdag, september 11, 2010

Jessica Pavone: Quotidian (Peacock Recordings) >> Jessica Pavone: Songs of synastry and solitude (Tzadik)

Kammermusik fra Brooklyn
Moderne kammermusik er ikke en spidskompetence på Jazznyt, men efter at have fået hænderne i par plader med den amerikanske komponist Jessica Pavone, har strygertonerne lifligt pirret mine jomfrunalske kammermusikører. Hun spiller selv på violin, bla. i duo sammen med Mary Halvorson, hvor stilen er singer-songwriter. Men også i jazzen har hun gjort sig gældende. Specielt hos Anthony Braxton har hun vakt opmærksomhed.
På disse to plader er det udelukkende som komponist hun fremviser sit talent. På Quotidian er det kvintetten Till By Turning med violin, bratsch, cello, fagot og klaver, der tager sig af de fire kompositioner.
Det er dog den anden plade der har spillet sig ind i mit hjerte. Fire medlemmer af Toomai String Quintet på violin, bratsch, cello og kontrabas har frembragt Pavones musik. Pavone opfatter sig selv som sangskriver, der tilfældigvis skriver instrumentale sange. Hun har hentet inspiration fra amerikansk folkemusik og Leonard Cohens album Songs of love and hate fra 1970, hvor sange som Famous blue raincoat og Joan of Arc var med. Det er ikke coverversions af sangene. Men følelserne og stemningerne som hun indfanger og sætter ny musik på.

Jessica Pavone er et bekendtskab værd for den nysgerrige musiklytter med hang til regnvejrsdage, hvor man bare sidder lige så stille og kigger på regndråberne på vinduet - måske med en kop kaffe i hånden.
Jessica Pavone: jessicapavone.com

Ingen kommentarer: