søndag, september 05, 2010

Jakob Buchanan Kvartet: I land in the Green land (Buchanan Records/Pladekisten)

Følsom naturinspiration
Dengang jeg var dreng lavede jeg ofte mit drømmefodboldhold. Stillede dem op på papir i størrelsesforholdet 10 angribere og 1 målmand. Der skulle jo scores mål. Jakob Buchanan har med sin kvartet også lavet et drømmehold. Lidt mere fornuftigt, så der ikke kun angribes.
Jakob Bro på guitar er en gammel makker fra Buchanan's 3 år gamle projekt I, mens Marilyn Mazur på percussion og Simon Toldam på keyboards er nye sammen med Buchanan. Buchanan har til dette projekt hentet inspiration til musikken i Grønland. Her er rum og ro og umanerligt højt til loftet. Buchanan spiller udelukkende på trompetens storebror flygelhornet, der med sin store åbne klang og mindre hidsige temperament er med til understrege klarheden i Buchanans musik.
Pladen er indspillet i de legendariske Rainbow-studier i Oslo med Jan Erik Kongshaug ved mixerpulten. Han har på mange ECM-indspilninger været med til, at sætte sit præg. De fire musikere har hver deres rolle i kvartetten. Buchanan svæver øverst med hornet, roligt og følsomt. Han anvender ikke elektroniske manipulationer af lyden, men lader sig styre af de muligheder der er i hornet i sig selv. Mazurs empatiske tromme- og percussionspil glider fint ind i Buchanans musikalske univers. Toldam spiller både på flygel og Würlitzer. På sidstnævnte spilles der oftest med forvræget lyd, hvilket er en god stemningsskaber. Bro er på guitaren i det mere eksperimenterende hjørne. Der laves lyde og fornemmelser.
Jeg overgiver mig totalt til denne plade og vil starte med at anbefale den til læserne af denne blog. En spændende og langtidsholdbar plade, der som Buchanans forrige plade er med til, at vedligeholde den aura af en følsom stemning der er omkring Jakob Buchanans musik og person.
Jakob Buchanan: buchanan.dk

Ingen kommentarer: