mandag, september 20, 2010

Benjamin Koppel & Hans Ulrik: The adventures of a polar expedition (Cowbell)

Kammerjazz på polar ekspedition
Isnende kulde og de store ukendte hvide vidder var det der mødte datidens polarfarere som Knud Rasmussen, Nansen, Amundsen, Mylius Erichsen, Brøndlund og Andree. Benjamin Koppel har lavet sit nyeste album i et utraditionelt samarbejde med tidl. museumsleder for Nanortalik Museum og faglig konsulent for arktisk Institut Sörine Gejl. Arktisk Institut har stillet billedmateriale til rådighed. Disse billeder kan sammen med al musikken ses og høres på en hjemmeside der er lavet til lejligheden. De gamle sort/hvid fotos efterlader stort indtryk i kombination med musikken. Mændene med de furede ansigter. Isen. Den rå og ukendte natur.
Benjamin Koppel og Hans Ulrik har henholdsvis skrevet 10 og 4 numre til pladen - inspireret af polar ekspeditionerne. De spiller også begge to på pladen på sopran- og barytonsax. De tilhører begge den gruppe af saxofonister der nærmest er hjemme på alle saxtyper. Den musikalske medhjælp på pladen vidner om de høje kunstneriske ambitioner som Koppel og Hans Ulrik har med dette projekt. Jon Balke på piano, Palle Danielsson på bas og Alex Riel på trommer er med sende musikken afsted på en rejse uden GPS, satellitkommunikation og andet moderne halløj.
Pladen er inddelt i fire dele, der er tilegnet de barske mænd og deres ekspeditioner. Der er så mange stemninger og følelser i historierne og myterne om polarekspeditionerne, at det - selv om idéen er stærkt original - føles som en naturlig forlængelse af myterne.
Samspillet mellem Hans Ulrik og Benjamin Koppel i kammermusikalske rammer, bakket op af de tre musikalske veteraner frembringer ny jazz, i en opsætning der både udfordrer og udforsker kompositionerne.
www.cowbellmusic.dk/polarexpedition/

Ingen kommentarer: