mandag, september 13, 2010

Maria Faust Group: Warrior horse (Barefoot Records)

Potentialet er stort og det udnyttes!
Jeg ved ikke om Estland medregnes, når man taler om den nordiske tone i jazzen. Hvis den gør, så er det ikke altsaxofonisten Maria Fausts skyld. Hun har netop udsendt sit andet album med gruppen Maria Faust Group. Der er temperament, som i "jeg smadrer fandme tallerkerne, hvis du ikke hører efter". Jeg synes ellers at jeg hører efter, men alligevel smadrer hun tallerkener, endda flere gange.
Den estiske altsaxofonist Maria Faust er uddannet på Vestjysk Musikkonservatorium i Esbjerg, hvor hun mødte flere af de musikere der blev medlem af hendes gruppe. Musikere der også indgår i pladeselskabet Barefoot's musikerkollektiv.
Der er sket et par udskiftninger i det otte mand store orkester siden den forrige Bitch Slap Boogie fra 2008. Musikalsk holder hun sig til samme opskrift som sidst med ekspressive udladninger, emotionelle stemninger og et herligt tungt groove. Charles Mingus, Carla Bley og Gil Evans er med i ånden.
Hun har imponerende meget styr på de otte musikeres roller. Rytmegruppen med Håkon Berre på trommer, Adam Pultz Melbye på bas, Ask Nørholm på guitar og Morten Pedersen arbejder eksemplarisk sammen. Det sker fordi Faust har udstyret dem med musikalsk materiale der er både kødfyldt og veldefineret. Hos blæserne er Faust selvfølgelig i hovedrollen, hun suppleres af Lars Greve på sax og klarinet, Tobias Wiklund på trompet og Tormod Melaas Holm på barytonsax. Der er masser af plads til de forskellige musikere. Jeg sidder hele med en fornemmelse af, at Faust ikke har tvivlet. Hun har haft en klar idé om hvad der skulle ske. Hør feks. titelnummeret Warrior Horse og der er ingen tvivl om at Faust er en idérig komponist, en tight arrangør og en personlig saxofonist.

Warrior horse er en anbefalelsesværdig plade, til lytteren med forkærlighed for de mellemstore grupper, hvor hele potentialet udnyttes.
My Space: www.myspace.com/mariafaustgroup
Maria Faust: mariafaust.com

Ingen kommentarer: