torsdag, november 30, 2006

Dansk topklasse bebop fra 50'erne
Entusiasterne fra pladeselskabet Little Beat Records har lige udsendt pladen Jonny Campbell Sextet Volume 1 1951-62. Den indeholder musik som blev lavet i årene efter at Campbell brødrene havde forladt Harlem Kiddies (hvis karriere blev kortlagt på CD'en Harlem Kiddies 1940-45). De spillede også ragtime og showpræget musik, men denne udgivelse fokuserer udelukkende på den rene jazz. Sekstetten bestod i denne periode af Jonny Campbell (alt/ten sax), Gotfred Sørensen (trompet), Bent Axen (piano), Jimmy Campbell (guitar), John Buck (bas) og William Schiöpffe (trommer). Pladen indeholder 10 numre der tidligere har været udsendt på 78'ere. Resten af de 22 numre er private indspilninger som kun har eksisteret i et eksemplar, og for fleres vedkommende har været i meget ringe lydmæssig stand. Men troldmanden Jørgen Vad har atter en gang svunget tryllestaven og skabt et fantastisk resultat. Sekstetten var langt fremme på beatet og spillede bebop i en overraskende høj klasse, med kompositioner af bla. Dizzy, Max Roach, Charlie Parker og Stan Kenton. At Jonny Campbell skulle blive mere kendt som underholdningsmusiker handlede nok i høj grad om overlevelse, han havde klassen til at spille forrygende flot jazz, og får i den grad en jazzet oprejsning med denne anbefalelsesværdige CD.
Little Beat Records: www.littlebeatrecords.dk

Villaume på DVD
Kasper Villaume debuterer nu på DVD. So What Films har netop udsendt Solo Duo Trio med Kasper Villaume i centrum. DVD'en er en blanding af Kasper solo, Kasper sammen med Bob Rockwell (sax) og Kasper sammen med Rasmus Kihlberg (trommer) og Jesper Bodilsen (bas). Materialet består af standards som All the things you are (trio), In a sentimental mood (forrygende duo med Rockwell), Loro (medrivende solo) og 5 andre numre. Villaume er særdeles veloplagt på denne DVD, som er optaget hos Juhl-Sørensen i København. Han spiller materiale som han har haft på sit repertoire i flere år, og det kan høres at han er fortrolig med numrene. Der er overskud til at smide lige præcis så meget personlighed ind i musikken, at Villaume overbeviser os om at han vil frem i verden -en verden som gerne må inkludere lande udenfor Danmark. Det kunne feks. være Japan, hvor vi på DVD'ens ekstramateriale følger ham på en turné, sammen med de førnævnte musikere, i en 20 minutter lang dokumentar, med Kaspers spændende kommentarer til turnélivet og de japanske hardcore jazzfans.
Billederne til musikken, som løfter denne DVD, er dejligt rolige. Der er fokus på musikerne, deres udtryk kan følges tæt, og som musikelsker kommer man her helt tæt på den skabende proces, som er igang mens musikerne spiller og kommunikerer med hinanden.
Kasper Villaume: www.villaume.dk
So What Film: www.sowhatfilm.com
Myspace: www.myspace.com/sowhatfilm

Center for dansk jazz i Aalborg
Center for Dansk Jazzhistorie er netop blevet en realitet, idet Det Humanistiske Fakultet på Aalborg Universitet har etableret et nyt videns- og forskningscenter, som skal arbejde med den danske jazzmusik og dens historie.
Formålet med Center for Dansk Jazzhistorie (CDJ) er ikke kun at forske i dansk jazz, men i lige så høj grad at indsamle tilgængeligt kildemateriale af enhver art, som har relation til dansk jazz; det gælder i første omgang bl.a. musikken selv (plader, CD’er, radiooptagelser, privatoptagelser) samt den danske litteratur om jazzen (bøger, tidsskrifter, artikler).
Et af CDJ’s særlige satsningsområder bliver en omfattende indsamling af interviews med danske og andre herboende jazzmusikere samt andre ildsjæle, som har haft betydning for det danske jazzmiljø. I tilknytning til disse interviews er det desuden hensigten at indsamle nyttige materialer fra musikernes private gemmer, scrapbøger, fotos, noder, båndoptagelser osv; med hele dette flerårige projekt vil CDJ med tiden opbygge en omfattende kildesamling for den videre forskning i dansk jazzhistorie.
http://presse.aau.dk/nyheder/1892303

Wonderbrazzploitation
Fra starten af 70'erne og en sjat år frem, lavede man i USA nogle film som man kaldte Blaxploitation, hvor alle medvirkende var sorte, havde mikrofonhår og var ekstremt funky, ligesom soundtrackene til filmene. Curtis Mayfields Superfly er blandt de mest kendte.
Wonderbrazz's 5. album A funky miracle udkommer d. 4. december. Pladecover og musik er blevet til med en kraftig skelen og lytten til den førnævnte genre. Wonderbrazz har med andre ord flyttet sig væsentligt i forhold til tidligere udgivelser, de er flyttet fra New Orleans og sumpen til storbyfunken. Sousafonen er skiftet ud med hammondorglet og det, sammen med at trommeslagerne nu har sat sig ned, betyder at lyden i den grad lugter af 70'er funk. Der er ingen tvivl om, at de kan få et dansegulv til at koge.
Wonderbrazz består af Peter Kehl (trompet), Ola Åkerman (basun), Stig Naur (sax og vokal), Henrik Kjelin (hammond), Esben Duus (trommer) og Martin Seidelin (trommer).
Wonderbrazz: www.wonderbrazz.com
Myspace: www.myspace.com/wonderbrazz

Ingen kommentarer: