onsdag, oktober 04, 2006

Boxset med Weather Report
Fra starten af halvfjerdserne var Weather Report det hotteste på den internationale fusionsscene. Gruppen med de to genier Wayne Shorter på sax og Joe Zawinul på keyboards havde både fans i jazz og rocklejren. I 1976 spillede de sågar på Roskilde Festivalens store scene, lørdag aften kl. 24.00.
Shorter og Zawinul havde allerede slået deres navne fast i 60'erne, som både komponister og musikere. I 1969 var de begge med på Miles Davis klassikeren In a silent way -iøvrigt komponeret af Zawinul. Den var med til at markere starten på en ny æra indenfor jazzen, hvor elektronik og rockæstestik pludselig blandede sig med improvisation og virtuositet. In a silent way er også første nummer på et nyt boxset med Weather Re
port.
Boxen Forecast: Tomorrow er en 3CD/1DVD box, med en bog på 100 sider. Den dækker hele deres karriere, fra deres første indspilninger, hvor de eksperimenterede så meget, at det er de indspilninger der idag foretrækkes af de jazzintellektuelle. Deres musik var en forlængelse af af Miles Davis elektriske jazz, og alligevel var de sig selv, i kraft af Zawinuls og Shorters store evner som både nysgerrige og legesyge musikere og komponister.
Fra midten af halvfjerdserne stiger populariteten, og succesen vil nærmest ingen ende tage, da de indspiller pladen Heavy Weather i 1977, med superklassikeren Birdland. På det tidspunkt var Jaco Pastorius kommet med på bas, og han kan sammen med Sammen med Zawinul, Shorter og trommeslageren Peter Erskine opleves på DVD'en i en forrygende 2 timers koncertoptagelse, fra Offenbach, Tyskland i 1978. Koncerten blev lavet lavet til den legendariske tyske TV-koncertserie Rockpalast, som WDR stod bag.
Gruppen ekstisterede fra 1970 til 1985, hvor de laver deres sidste plade, Sportin' life. I den femten år lange periode udvikler de sig musikalsk og er med til at sætte en dagsorden, som bla. danske grupper som Cox Orange og Santa Cruz er stærkt inspireret af. Udover inspirationen har de solgt plader som ingen andre har formået i jazzen, bla. er Heavy Weather solgt i over 1 mio eksemplarer i USA.
Joe Zawinul: www.zawinulmusic.com
Jaco Pastorius: www.jacopastorius.com

Ingen kommentarer: