mandag, januar 07, 2008

Alex Riel Trio: The High and the mighty (Cowbell)

Riel og den klassiske triojazz

Få danske jazzmusikere -eller musikere i det hele taget har som Alex Riel formået at holde sig på toppen i så mange år. Han har spillet med gud og hver mand i dansk jazz (-specielt dem som er dygtige). Han har været inspirator og igangsætter for flere (Pasborg og Mazur kunne feks. nævnes). Han har spillet i diverse subgenrer indenfor jazzen og har ligeledes gjort sig til i rocken.
Hvad mon Riel så spiller når han helt selv kan bestemme? Det kan man få en fornemmelse af med denne liveplade, der er indspillet en aften på Copenhagen Jazzhouse.
Det er triojazz af den Bill Evanske skuffe. Det er romantisk, melodisk og ikke mindst drønhamrende velspillet. Heine Hansen sidder ved flygelet, og er måske ikke den jazzmusiker herhjemme der gør mest ud af at promovere sig selv. Men det skal ikke ligge ham til last. Hos Riel spiller Hansen flydende let og med masser af overskud. Bassisten Jesper Lundgaard er på hjemmebane når der skal spilles musik af denne karakter. Riel og Lundgaard kommunikerer sikkert med hinanden.
Alex Riel har stor erfaring i det klassiske triojazz setup, bla. spillede han en del med Bill Evans i midten af 60'erne og det har uden tvivl påvirket ham meget. Idag spiller han bla. med både Jan Lundgren, Niels Lan Doky og Carsten Dahl. Tre nordiske spitzenklassepianister med hver deres musikalske personlighed. Når Riel selv bestemmer kommer trommerne selvfølgelig mere i centrum, han bruger whiskers som ingen anden (Ed Thigpen undtaget) og har strøet et passende (også i længde) antal soli ud over pladen. Riel får sendt nogle kærlige musikalske hilsener til et af hans store forbilleder Zutty Singleton.
Igen, som på tidligere plader er Riel inspireret af barndommens biografoplevelser. Pladen er opkaldt efter John Wayne-filmen The High and the Mighty fra 1954, der på dansk hed Ingen vej tilbage, som handlede om luftens helte. Titelmelodien var skrevet af Dimitri Tiomkin og er selvfølgelig med på pladen, der også indeholder kendinge som I can't get started og Body and soul og et af pladens højdepunkter Long ago and far away.
Pladen har allerede hittet i Japan, som den mest solgte jazzplade, på HMV Japans site.
Alex Riel: www.alexriel.dk

Ingen kommentarer: