lørdag, september 23, 2017

Kuba Wiecek Trio: Another Raindrop (Polish Jazz/Warner Jazz) CD/DL/stream

Forbindelsen mellem polsk og dansk jazz er ikke ny. Den går helt tilbage til de tidlige 60'ere, hvor Krzysztof Komeda indspillede sit første album i Danmark, der også blev udgivet på det danske pladeselskab Metronome, i øvrigt med linernotes af Jørgen Leth. I de senere år har vi oplevet forbindelsen på en anden måde. Adskillige unge polske jazzmusikere har været tilknyttet Det Rytmiske Musikkonservatorium i København eller konservatoriet i Odense. De kommer med et tårnhøjt teknisk niveau med tydelige rødder i jazzen. 

En af de senest tilkomne er saxofonisten Jakub (eller Kuba) Wiecek, der er med på Jonas Johansens seneste album Charmcatcher og medlem af Kathrine Windfeld Big Band. Han har udgivet sit debutalbum i eget navn i serien Polish Jazz. En berømt udgivelsesserie der har holdt pause fra 1989 og indtil sidste år. Wieceks plade er vol. 78. Vol. 5 var Komeda’s Astigmatic, et hovedværk indenfor europæisk jazz.

Wiecek er en ung dynamisk altsaxofonist, der i trioformatet formår at trække så forskelligartede genrer som rock, klassisk musik, folkemusik og avantgarde ind i jazzen. Han opretholder alligevel et rimeligt ensartet udtryk. Der er flow og en spænding i musikken. Åbningsnummeret Szkodnik - The Trouble Maker er med inspiration fra Massive Attack og Steve Reich. I slutningen af nummeret Rhythm of Life citeres bassen fra Coltranes A Love Supreme, et stilskabende værk indenfor den spirituelle jazz. Wiecek er dog mere og andet end spirituel jazz. På det efterfølgende nummer The wheels you can't stop er det powerjazz med referencer til New Yorker jazzscenen. Musikken er som en forvandlingskugle, hvor smagen hele tiden er den samme, mens hårdheden og strukturen veksler. En regulær trioknaldperle, der kan tilfredsstille kræsne jazzlyttere.

Ingen kommentarer: