onsdag, november 01, 2023

Tobias Stavngaard Sextet: By the last man (Tobias Stavngaard) digital

 

Ambitioner er der nok af. Når de så matcher talent og evne til, at bringe noget ud i verden, så begynder det at ligne noget. Det er lige præcis det der sker hos Tobias Stavngaard, der udover at spille trombone også komponerer musik og står i spidsen for sin egen sextet. På trods af den unge alder, er han allerede aktuel med andet album i eget navn. Han spiller også i Aarhus Jazz Orchestra.

Han har allieret sig med nogle erfarne blæsere i front, Jakob Sørensen på trompet og Aske Drasbæk på saxofon. De andre pladser indtages af unge upcoming jazzmusikere; Carl Emil Dons Christensen på piano, William Mannerland på bas og Nikolaj Bangsgaard på trommer. Tobias Stavngaard fundet inspiration i fænomenet universalhistorie - en særlig type historieskrivning, der søger at skrive menneskets samlede verdenshistorie som én sammenhængende fortælling. Filosoffer og historikere indenfor emnet har siden antikken rejst spørgsmål om, hvorvidt menneskets historie og udvikling går i en bestemt retning, om menneskets udvikling kan tænkes at have et endepunkt - i en sociokulturel og ikke-apokalyptisk forstand, og om der findes en endelig og universel form for menneskelig samfundsindretning. 

Stilistisk befinder sextetten sig i et moderne og nutidigt jazzlandskab, hvor kompostionen i udstrakt grad holder strukturen i musikken. Stavngaards unge alder kunne godt få en til, at tro, at det hele skulle pakkes ind i tekniske krummelurer og smartness. Det er meget lidt tilfældet her. Stavngaard er ovenpå sit materiale - han bibringer ro i kompositionerne, der ikke tvivler eller vakler. Han har overblik og udstråler en modenhed, der indikerer, at han meget snart springer ud som big band komponist og arrangør. Anbefales til alle erfarne jazzlyttere, der har brug for et ungdommeligt pust. Udgivelsen er med til, at understrege at jazzmusikerne født efter år 2000 heller ikke bliver dem der nedlægger jazzen.

Tobias Stavngaard

Ingen kommentarer: