tirsdag, maj 14, 2024

Lis Wessberg: Twain Walking (April Records) LP/CD/digital

 

Der er noget befriende over at lytte til en plade, hvor musikeren ikke kæmper for, at positionere sig eller forsøger at placere sig på musikscenen. For det første er hun her allerede og for det andet, så gør hun det som hun er bedst til. Laver sin egen fede musik.

Det er trombonisten og komponisten Lis Wessbergs andet album efter, at hun debuterede med Yellow Map i efteråret 2021. Twain Walking er med de samme musikere, Steen Rasmussen på keys, Lennart Ginman på bas og elektronik og Jeppe Gram på trommer. 

Yellow Map var tydeligvis debuten som Lis Wessberg havde sparet energi op til gennem mange år og ikke kunne holdes tilbage. Måske blev det kun til den? Twain Walking har en fokuseret ro og sammenhæng der virkelig klæder den.

Som Henrik Palle så fint skriver i pladens linernotes, så minder trombonens glidende væsen om menneskets stemme. Lis Wessberg rolige toner hvor luft og tid smelter sammen med bandets lækre musik.

Karmen Rõivassepp er gæst på et par numre, hvor Behind The Walls er i særklasse. Det er ikke kun ro det hele. Eksempelvis er Tapestry of Life et dejligt pumpet nummer, hvor jeg kommer til at tænke på noget af det første, som Ginman lavede sammen med Steen Jørgensen og hvor Lis Wessberg var en væsentlig musiker. 

Twain Walking er et album, der ikke minder om noget andet i dansk jazz. Wessbergs originale take på jazz, rock, ambient og elektronik er er fedt bekendtskab.

Bandcamp

Ingen kommentarer: