mandag, oktober 19, 2009

Steen Rasmussen feat. Josefine Cronholm: Amanhã/I morron/Tomorrow (Calibrated)

Eftertænksomt brasiliansk

Sangerinden Josefine Cronholm har bevæget sig frit og ubesværet rundt mellem musikalske projekter med Django Bates, String Swing og hendes eget Ibis. Det har givet et blandet og flot billede af en sangerinde med appetit. At den næste sammenhæng hun dukker op i, er sammen med pianisten Steen Rasmussen havde jeg ikke set komme. Steen Rasmussen udsendte for et par år siden den roste plade Primeiro amor, efter i en årrække at have været fast pianist hos bla. Silvana Malta.
Den nye plade er blanding af kendte og nyskrevne sange, med udgangspunkt i den brasilianske bossa og samba. Pladen indledes med en sand klassiker, Lil Lindfors' udgave af Mas que nada, der var en landeplage i slutningen af 60'erne. Dengang hed den Hör min samba, mens den i Rasmussen/Cronholm versionen stadig hedder Mas que nada, men den synges altså på svensk. Den er sat op i et komplekst rytmisk arrangement, der burde sende den i direkte rotation hos DJ's med sans for en svedig fest. I en anden kategori, men stadig sunget på svensk er I morron, som Monica Zetterlund gjorde kendt. Der er skruet ned for feststemningen og Cronholm kan fremstille en tristesse, så sort som havets bund. Iøvrigt suppleret mesterligt af Lis Wessberg med en fed basunintro.
Et suk skal der også lyde i forbindelse med pladen. Hvorfor synger Josefine Cronholm ikke på svensk på hele pladen? For det første passer det svenske sprog så fint sammen med de brasilianske rytmer og for det andet er Cronholm jo svensker. Pladen ville stikke meget mere ud i mængden af bossa/samba-plader, hvis de havde taget springet fuldt ud. Der synges både på portugisisk og engelsk på resten af numrene.
Orkestret ledes af Steen Rasmussen, der på klaveret får vist at han er i en klasse for sig, når det kommer til det brasilianske herhjemme. Jonas Johansen på trommer har ofte gjort det før i genren og er stadig stærk.
Pladen er en mere dyb og eftertænksom efterårsfarvet plade end den forrige som Rasmussen lavede.
Bonusinfo:
Der arbejdes på en turné med Steen Rasmussen og Josefine Cronholm i foråret 2010
My Space: www.myspace.com/steenrasmussen

Vinteren kommer til Odense allerede i november
Jazzfestivalen Odense Vinterjazz afvikles i dagene fra d. 10 . november til d. 22. november. Her finder man bla. store amerikanske navne som David Sanborn, John Scofield og Manhattan Transfer. Blandt de danske finder man den fynske stolthed Tip Toe Big Band sammen med Michael Carøe, Hugo Rasmussen Allstarz, Nicolai Munch-Hansen 6tet og Osgood og AC sammen med organisten Sam Yahel. Desuden afholdes der en såkaldt drømmekoncert med bassisten Andreas Lang, hvor han spiller sammen med Philipp Gropper på sax og Christian Lillinger på trommer.
På hjemmesidens startside loves der både avantgarde jazz og swing jazz, det sidste er Hugo garant for, men hvem er garant for avantgarden?
Odense Vinterjazz: www.odensevinterjazz.dk

Ingen kommentarer: