mandag, januar 23, 2012

Leif Johanssons Kvintet: Goodbye Pork Pie Hat (Little Beat Records)

Det er nok primært kendere der nikker genkendende til navnet Leif Johansson, trommeslageren der leder denne kvintet. Kvintetten opstod efter åbningen af det ny Montmartre i Nørregade, hvor Johansson havde været til koncert med Charles Mingus. 
Han allierer sig med Erling Kroner og Bent Jædig i front på trombone og tenorsax. Vi møder dem på en indspilning en sommeraften i 1977 på det dengang nyåbnede Cafe Sommersko i midten af København. Indspilningen stammer fra Leif Johanssons private samling og er pladeselskabet Little Beat Records hyldest til Kroner. 

Når jeg hører deres fortolkning af Mingus' Ecclusiastics på 11 minutter, hvor der er tid, rum og (tilrøget) luft til at give den københavnske sommernat en gang blues, bliver jeg indfanget af den autentiske stemning med en veloplagt Ole Matthiessen på et (hørbart) opretstående piano og bassisten Allan Gregersen der på Mingusk vis flår i basstrengene.
Over to CD-plader får vi næsten to timers musik med en kvintet, der spiller musik af Coltrane, Monk, Mingus, Hubbard og Kroners helt Jimmy Knepper. Leif Johansson citerer i covernoterne Erling Kroner for at have udtalt om kvintetten: "Det er rart for mig, som blæser, at spille med Bent Jædig. Han er en enorm inspiration og der er skud i hornet hele tiden. Og Leif, der har samlet orkestret og er vores kapelmester, er der virkelig drøn på trommerne. Vi spiller simpelthen af karsken bælg". Mere præcist kan det ikke udtrykkes.
Pladen er et fantastisk dokument fra en tid, hvor der næsten altid var en amerikaner med som sideman, når danske jazzmusikere blev udgivet på plade. 
Her får vi det fineste bevis på, hvorfor både Kroner og Jædig vil blive savnet.
Littlebeatrecords.dk

1 kommentar:

Annelise sagde ...

Kan I oplyse, hvor Leif Johansson spiller. Jeg er en gammel bekendt, som rigtig gerne vil se ham igen.
annelise