fredag, januar 27, 2017

Morten Schantz: Godspeed (Edition)

Det britiske pladselskab Edition Records har med stor succes været med til, at løfte trommeslageren Anton Egers karriere via medlemskabet af trioen Phronesis. Ligeledes har de udgivet flere plader med saxofonisten Marius Neset, inden det større tyske pladeselskab ACT fik ham i deres stald. Vi kender dem begge fra Jazzkamikaze, hvor de sammen med bl.a. Morten Schantz på keyboards har sendt lidt sund rockattitude ud over den danske jazzscene. Neset og Eger er også med på Morten Schantz Godspeed’s første album, som førnævnte Edition Records udgiver. Dette album kunne meget vel være starten på et nyt kapitel i Schantz’ karriere. 

Han har lavet et uforfalsket fusionsalbum i en vanvittig vellykket 2017-aftapning. Han har sat sig bag en flåde af nye og gamle synths og keyboards. Han spacer ud uden, at forfalde til at lyde som et fusionsmuseum a la 1985. Det er selvfølgelig nærliggende at nævne Weather Report og Joe Zawinul i den bedste mening. Schantz og Neset har et partnerskab der tåler sammenligning med Zawinul og Wayne Shorters i Weather Report. De komplementerer hinanden og får de bedste sider frem. Anton Egers trommer er spændt til det yderste. Han er vildt pushy og helt fremme på beatet. Han giver Schantz og Neset et pace, hvor de konstant spiller lige så skarpt som en nyspidset blyant.

Albummet er en kalejdoskopisk rejse gennem brusende høj oktans numre som titelnummeret Godspeed og Ceasefire eller den avantgardistiske Nuclear Fusion. Der er stille numre som Growing Sense og den næsten akustiske duet Cathedral mellem Neset og Schantz. Der er Drill, der lyder som et Jazzkamikaze nummer. Godspeed er noget af det bedste elektriske jazz jeg har hørt længe. At det også er dansk er lidt underordnet. Morten Schantz bør få et velfortjent internationalt gennembrud med dette album. Har du hørt rigtigt meget Weather Report og lignende, så er det ingen vej udenom. Køb dette album. 

Ingen kommentarer: