tirsdag, marts 24, 2020

Carsten Meinert: C.M. Musictrain (Stunt) LP/CD/DL/stream

For fem år siden blev Carsten Meinert pladen To You genudgivet af Frederiksberg Records. Pladen var et særdeles fint og sjældent dansk take på Coltrane-traditionen i 1969. Allerede året efter var Carsten Meinert atter på spil med albummet CM Music Train. Den blev ligesom To You pladen med tiden kult - og desværre også dyrere og dyrere at få fat i, da der ikke var lavet ret mange plader i 1970.

Nu har Stunt Records valgt at genudgive albummet, suppleret med en stribe ikke tidligere udgivne indspilninger på CD versionen. LP versionen er en kopi af originalen. Musictrain er et helt andet album end To You. Besætningen er stor og Carsten Meinert har suget tidens lyd til sig i 1970. Det er et medrivende og flagrende album. Han har samlet en række musikere omkring sig, der for fleres vedkommende sidenhen satte dybe spor i dansk jazz; Erling Kroner, Jesper Nehammer, Pierre Dørge, Henrik Hove, Michael Hove, Ole Streenberg og Bent Clausen. Desuden medvirker de senere så kendte DR-folk Ole Matthiessen (her i en vigtig rolle som arrangør) og Jens Jørn Gjedsted. Det hele er indspillet på en enkelt august-søndag i 1969 og udgivet året efter.

Åbningsnummeret San Sebastian indeholder inspiration fra Spanien, den efterfølgende Before Sunrise bevæger ud i nogle frie passager. Fælles for numrene er Carsten Meinerts heftige saxofonspil, der sprutter og sprøjtes ud gennem en Varitone-forstærker, der sætter sit tydelige præg på lyden - noget som Carsten Meinert fortryder i dag. Jeg synes at det er med til, at give musikken den sidste vildskab. Titelnummeret er hippiejazz i fuldt flor. Dørges guitarlyd og Thor Backhausens viltre orgelsolo er med til at sende nummeret helt ud i galaksen. CD’en er tilføjet nogle ekstra takes af San Sebastian, Before Sunrise og C.M. Musictrain.

Det er en årets udgivelser! Dansk jazz i særklasse - vildt og berigende at høre med 50 års afstand. Ole Matthiessen har sammen med Julian van Kranendonk og Jørgen Vad med nænsom hånd ført lyden op til nutidig standard. Det er et forbilledligt stykke arbejde de har udført.

Ingen kommentarer: