torsdag, marts 19, 2020

Fire! Orchestra: Actions by Krzysztof Penderecki (Rune Grammofon) LP/CD/DL/stream

Den polske avantgardekomponist Krzyzstof Penderecki dirigerede i 1971 The New Eternal Rhythm Orchstra ved en optræden i Donaueschingen i Tyskland. Det var den eneste gang han lavede jazz. Værket Actions for Free Jazz Orchestra havde han lavet sammen med Don Cherry. 16 minutter med et stjerneorkester bestående af bla. Kenny Wheeler, Tomasz Stanko, Terje Rypdal, Peter Brötzmann og Han Bennink. Det er europæisk hardcore free jazz.

Mats Gustafsson og Fire! Orchestra genbesøger dette hovedværk indenfor free jazzen på deres nye album Actions. Det kan i sagens natur ikke blive opført efter noder, da der ikke blev lavet nogen i gængs forstand. Mats Gustafsson er heldigvis en dreven ræv indenfor free jazz gamet. Han hylder værket og ikke mindst den frie musik. Musikken der drejes og skabes i øjeblikket under ledelse af Mats Gustafsson og de direktioner han giver undervejs. Det er spontant indenfor rammen “Actions.”

Det store improvisations jazzorkester, der fra udgivelse til udgivelse skifter medlemmer, ud over nogle fast gengangere, har denne gang som noget nyt, fået besøg af danske Maria Bertel fra Selvhenter. Hun passer perfekt ind i et blæser line up, der i kollektive udladninger sender trykbølger gennem Actions. Det er handlinger. Værket er vokset til 40 minutter - og lytterrejsen ind i det suitelignende univers, er fyldt med meget mere struktur end man umiddelbart kunne forestille sig. Det er meget let at lade sig rive med og svømme væk i den improviserede malstrøm. 

Frie musikere leger bedst sammen, fristes jeg til at sige.