mandag, maj 18, 2020

KØS: An Uncaught Bird (Forlaget Kornmod) LP/DL/stream

Trioen KØS har eksisteret siden 2014 og er endelig aktuelle på et vinyl-album. Musikalsk befinder de sig i det elektroakustiske område, hvor free jazz og ambient helt naturligt finder sammen. Trioen består af Maria Dybbroe (altsax), Valdemar Kragelund (electronics) og Kristian Isholm Saarup (trommer). Det er alle musikere der bevæger sig frit mellem genrer i projekter som Cactus, Josiah Konder, Slår Skår og Merdh Laleh. Trioen har også samarbejdet med digteren Pia Tafdrup og saxofonisterne Lars Greve og Lotte Anker. Pladen er udgivet af det lille selskab Forlaget Kornmod fra Odense, der ellers primært lavet kassette-udgivelser.

Denne udgivelse er iklædt et hjemmelavet unikt cover, hvor de har brugt et gammelt cover, hvor det indre er vendt ud. Det passer godt ind i den musik der er på albummet. Der væves, drejes og manipuleres rundt med akustiske og elektroniske instrumenter og lyde i en grad, hvor det ikke giver mening at kategorisere. Det giver til gengæld mening at lytte. Jeg kommer umiddelbart til at tænke på Jon Hassell, der stod bag genrebetegnelsen Fourth World, en forenet primitiv futuristisk lyd, hvor man blandede elementer fra verdensmusik og elektronisk teknik. Han samarbejdede også med Brian Eno - hvor man kender genrebetegnelse ambient fra. 

Her er det noget der ligner jazz og akustisk/elektronisk musik der blandes. Det er KØS et godt nutidigt dansk bud på. De har et stærkt kollektivt udtryk. Atmosfæren passer til albummets titel An uncaught Bird. De er frie og utæmmede. 

Ingen kommentarer: