fredag, maj 29, 2020

Thomas Agergaard Quartet: Testing 1 2 3 4 (April Records) LP/DL/stream

Storhedstiden for CD’en fra starten af halvfemserne og frem til omkring 2015, var også en storhedstid for danske jazzudgivelser, da der udkom uhørt mange danskejazzplader. Kun ganske få af dem findes på vinyl, som i dag er det foretrukne medie blandt samlere og andre tosser, der godt vil betale for musikken.

En gang i mellem dukker der heldigvis regulært guld op fra CD-gemmerne. Thomas Blachmans hedengangne pladeselskab ManRec udsendte i 1998 Thomas Agergaard Quartet pladen Testing 1 2 3 4, hvor Blachman selv spillede trommer.

Nu har det genopstandne pladeselskab April Records udsendt den på vinyl - og den er noget nær perfekt! Saxofonisten Agergaard havde allerede i 1992 lavet pladen Rounds med samme kvartet, hvor Lennart Ginman og Carsten Dahl også var med. På Testing-pladen er det tydeligt at høre, at de fire musikere har fundet hinanden i et musikalsk kollektiv. Thomas Agergaards melodier, der står ovenpå Jazzstandards traditionen finder musikerne, der med ro og overskudsfyldt inderlighed leverer så smukt.

Det er balladerne der dominerer på albummet, hvor der hersker en sitrende tænding og energi. Inspirationen er hentet i postboppen. Thomas Agergaards intime saxofontone står i blåligt skær. Det er en stemningsmættet plade fra en kvartet, der står utvetydigt stilistisk skarp. Har du allerede købt GinmanBlachmanDahls comeback plade The Velvet Blues i år, så kan du roligt tage den her med.

2 kommentarer:

Keenst sagde ...

Tak igen for din fremragende blog som holder mig ajour med navnlig danske udgivelser. Ser frem til denne plade som jeg netop har bestilt på vinyl - og det er dagens anledning til kommentar: tak fordi du nu inkluderer link til det/et sted man kan købe pladerne! Jeg har tidligere, fx i forbindelse med anmeldelsen sidste år af LPen fra the hOpening, brugt lang tid på at finde ud af hvor pladen kunne købes. Fin service for os læsere og forhåbentlig også til glæde for musikerne!

Niels Overgård sagde ...

Tak. Det er jeg er glad for at høre. Det skal desværre ikke være nogen hemmelighed, at det en gang i mellem er lidt svært at finde pladerne for den almindelige musikkøber, da mange af pladerne kommer i små oplag og ikke er i regulær distribution. Men jeg vil gøre mit for at hjælpe til.
:-) /Niels