onsdag, juli 13, 2022

Emil de Waal: Handmade in Denmark (April Records) LP/DL/stream

 

April Records udgav for et år siden LP’en Vente, hvor Emil de Waal var sammen med Nulle. Det var en umanerligt skøn plade - og måske grunden til at April Records begyndte at kigge i Emil de Waals omfattende bagkatalog, hvor der var yderligere fire plader, hvor Elith Nulle Nykjær var med. 


April Records har genudgivet Handmade in Denmark - som jeg skrev om på bloggen for syvogethalvt år siden. Den kom på CD i simpelt papcover, hvor titlen var skrevet med sprittusch. April Records har selvfølgelig genudgivet den på vinyl med cover i samme stil som på Vente. Politikens Henrik Palle har skrevet nogle veloplagte linernotes.


Selv om musikken er modnet er den stadig pivfrisk. 

Da den kom skrev jeg bla: 

“Der er inkluderet 3 kompositioner fra Nulle. Der er bl.a. titelnummeret som han lavede til Tv-serien I sandhedens tjeneste, hvor han var sammen med Poul Nesgaard og Christoffer Barnekow. Et skævt, lettere surrealistisk opdagelses/rejseprogram fra en tid, hvor seer-tal ikke havde den store betydning.”


“Handmade in Denmark er heller ikke lavet ud fra nogen bekymring om lyttertal. Det er musik der er opstået i en meget særegen kvartet, hvor alle fire musikere har noget meget forskelligt med i bagagen - og det bruges og høres. Emil de Waal er kapelmesteren bag trommerne, der også har komponeret et par numre, bl.a. den meget smukke titelmelodi Handmade in Denmark - der kunne være en titelmelodi til en ny Danmarksfilm, lavet af en opdateret version af PH. Nulles tone på klarinetten har en skøn beroligende virkning. Kvartettens livtag på Simon & Garfunkel-traveren Sound of Silence kunne være endt i en cheesy klistret sag. Men det er lige præcis det, de kan styre udenom. Respekten for melodien er intakt, Nulle spiller det Nulle kan og Søren Kjærgaard supplerer med en lækker beskidt Wurlitzer-solo. Gustaf Ljunggren har udover guitar og tenorsax, banjoen fremme flere gange, bl.a. på hans egen Gräns. Pladen lukker ned med et medley over melodier af nyligt afdøde Hans-Henrik Ley. Cirkeline har fødselsdag og andre lækre melodier lukker en fantastisk plade ned. Den er gennemsyret af musikalsk nærvær og intimitet. Handmade in Denmark er et originalt og godt bud på nutidig dansk jazz, der kan nå bredt ud.”

Emil de Waal Bandcamp


Ingen kommentarer: