mandag, juli 01, 2024

Halvvejs i 2024 - status over dansk jazz

 

Vi er halvvejs i 2024. Det er tid til, at gøre status på det første halve år i dansk jazz. Det gøres med udgangspunkt i Jazznyts playliste på Spotify, JAZZNYT - new danish jazz. Det er en playliste, hvor der udelukkende er numre med fra 2024. Den er med danske musikere eller musikere bosat i Danmark og giver et indblik i lyden af dansk jazz lige nu. 


Jazz udkommer på mange måder. Der er den traditionelle måde, hvor man udsender en LP og/eller CD suppleret med tilgængelighed på Spotify og andre streamingtjenester. Ofte startes der ud med at udsende en single, et enkelt nummer på Spotify, der siden følges op af flere singler inden hele albummet udkommer. Der er også mange der udelukkende eksisterer på streamingtjenesterne, bla. fordi det er dyrt af udgive en vinylplade. Man kan også udsende en EP, hvis man ikke har numre nok til et helt album, som feks. Døssing og Tigeroak har gjort. Eller man kan som Claus Waidtløws Copenhagen Jazz Experience have en høj udgivelseskadence, hvor der kun er et halvt år mellem udgivelserne med saxofonballader.


Der er 137 numre på listen. Det er svært at skabe sig et overblik over alle de udgivelser.  Der er også en risiko for at det bliver et meget langt indlæg, hvis jeg skal omtale dem alle. Det letteste er at anbefale, at du lytter til playlisten. Jeg har et stort ønske om at så mange som muligt følger listen. Det falder tilbage på dansk jazz. Nej, jeg ved godt, at man ikke tjener kassen med de få afspilninger som playlisten kan generere. Til gengæld er der ikke noget andet sted, hvor man finder et så aktuelt overblik over udgivet dansk jazz.


Dansk jazz har det godt. Der er stor bredde og meget høj kvalitet. I min egen lille nørdede verden, har jeg for længst konkluderet at dansk jazz er inde i en gylden periode for tiden - om du så er til swing, pop, ballader, avantgarde, funk etc.


Hvis du læser dette indlæg i 2025 eller senere, er playlisten en helt anden. Playlisten er dynamisk, så der udskiftes løbende. 


Der er mange ekstremt fede numre på listen. Her er 10% af listen. Numre der kan noget helt særligt.

 1. Anna Bignami Sextet: Op. 9 no. 1 - flot jazz arrangement af Chopin komposition.
 2. Victor Peter: What do you know - vild debut fra ung sanger med big band.
 3. Three Body Problem: The word for World is Forest - sfærisk jazz med kant.
 4. Martin Schack: The Dikers - erfaren pianist der kan lave catchy triojazz.
 5. Smag på dig selv: PGO HOT 50 - årets jazznavn i det vilde.
 6. Anna Roemer: Panorama - årets jazznavn i det stille.
 7. Rasmus Sørensen: Blissful ignorance - kæmpetalent der ikke kan holdes tilbage.
 8. Søren Skov Orbit: Notifications of nothingness - spirituelt på sin egen facon.
 9. Antonio Dayyani: Vem kan segla förutan vind - han gør det igen - blæser mig omkuld. 
 10. Clothing Club: Hoops - funky sag fra årets debut.
 11. Kresten Osgood Quintet: Subway - Osgood er her, der, alle vegne og laver fed jazz.
 12. Daniel Sommer/Arild Andersen/Rob Luft: Fifth Winter - udviklende jazz på tværs af generationer.
 13. Hogo Fogo: Breezing with The Birds - uimodståelig lækkerhed. 
Link til playlisten på SPOTIFY

Ingen kommentarer: