torsdag, august 31, 2006

Fredrik Lundin fylder 25
Den 28. og 29. september fejres Fredrik Lundins 25 års jubilæum på Jazzhouse. Begge aftener vil først det store jubilæumsorkester spille nyskreven musik, og dernæst spiller Overdrive med Per Vers som gæst. Det hele vil blive belyst af lysdesigner Ulrik Gad, og før, efter og i pauserne vil DJ Wunderbaum spille musik med udgangspunkt i Lundins inspirationer, fra Hans Henrik Ley til Gil Evans.
Fredrik Lundin: www.fredriklundin.com

Fra Herbert over Boutté og nu til Danmark
Pianisten Phil Parnell er en alsidig herre. Hans musikalske udgangspunkt er barndomsbyen New Orleans, når han laver sine egne projekter, men han er nok mest kendt for sit samarbejde med Matthew Herbert og Lillian Boutté. Med Herbert er han både med i Herberts Big Band, og det band som har turneret med Matthew Herberts seneste mere poppede Scale plade. Parnell og Herbert har samarbejdet siden 1998, hvor Herbert gerne ville vide mere om jazz, og Parnell på den anden side, noget mere om elektronisk musik. Med Boutté var han i Danmark i januar på gospelturné.
Nu har han lavet trioen Phil Parnell3, sammen med de danske musikere Espen Laub von Lilienskjold (trommer) og Torben Bjørnskov (bas). Ganske vist er det en klavertrio, men alle tre musikere bidrager hver især med elektroniske indslag, der krydrer musikken. I midten af oktober kan trioen opleves i Danmark, hvor de bla. spiller i Tversted (Jazzy Days) og Viborg (Paletten). Lyt til musikken på Phil Parnells site.
Phil Parnell: www.philparnell.com

Pasborg til New York
På tirsdag d. 5. sept. spiller trommeslageren Stefan Pasborg i Herning sammen med Ibrahim Electric, på Fermatens nye midlertidige scene på Studentercaféen. Senere i september er det i en anden og lidt større metropol Pasborg skal spille.
Han tager til New York, hvor han skal indspille to sessions med giganterne Ray Anderson og Ellery Eskelin, på henholdsvis basun og tenorsaxofon. Anderson var også med på Ibrahim Electrics seneste CD fra 2004. Pasborg medbringer Jakob Munck fra Danmark, der spiller Sousaphon. Der bliver også tid til en koncert sammen med Ray Anderson på danske jazzmusikeres favoritsted i New York; Cornelia Street Café. I den forbindelse kan nævnes at NYNDK, med pianisten Søren Møller spiller der d. 5. september.
Stefan Paborg: www.pasborg.dk

Tim Berne og de unge
Tim Berne spillede senest i Danmark i forbindelse med jazzfestivallerne i København og Århus, hvor han delte scene med saxofonisten Lotte Anker. Berne var sammen med sin saxofon med i det stilskabende band Bloodcount, sammen med Jim Black, Michael Formanek og Chris Speed.
Nu kommer han til Danmark igen. I dagene 24. til 28. okt. kan han opleves i Århus, Odense, Ålborg og København, sammen med Kasper Bjerg (tangenter) og Søren Mehlsen (trommer). De to århusmusikere spiller bla. i Operation Zero og Saft, der blev nr. 2 i Dansk Jazz Forbunds Ung Jazz 2006.

Fra Men in black til Manteca
Hun havde en karriere i 70'erne, som studiemusiker for folk som Lee Ritenour, Sonny Rollins, Eddie Henderson, Sadao Watanabe etc. hvor keyboardet var efterspurgt. I starten af 80'erne tog det en drejning, og hun slog i gennem, big time, med sangen Forget me nots. Patrice Rushen fik et hit på de amerikanske R'n'B hitlister. I 1996 tog den endnu en drejning. Titelsangen til Men in Black med Will Smith brugte et sample med det kendte riff fra Forget me nots, og hun var økonomisk sikret resten af sine dage. I dag spiller hun stadig med Lee Ritenour, men nu har hun også lavet en helt almindelig klassisk trioindspilning, kaldet Standards. Her er hun sammen med Stanley Clarke på bas og Ndugu Chan på trommer og har indspillet en række kendte standards, som Manteca, Loverman, Perdiddo etc. Pladen udgives af det østrigske selskab Kind of Blue Records.

Pladenyheder
Når sommeren er overstået er der som regel garanti for at pladekøberne skal til lommen, og det skal de også i år. Flere af de tunge navne fra både dansk og international jazz er ude med nye plader. Her er et overblik over nogle af dem. Flere af dem, vil blive omtalt dybere, her på siden i den kommende tid.

Esbjörn Svensson: Tuesday wonderland (ACT)
Pillow: A pillows tale (Gateway)
Jesper Løvdal & Coung Vu (ILK)
Caroline Henderson: Love or nothin' (Stunt)
Viktoria Tolstoy: Pictures of me (ACT)
Marsmobil: Minx (Compost)
Patricia Barber: Mythologies (Blue Note)
Diana Krall: From this moment on (Verve)
Pat Metheny/Brad Mehldau: Metheny Mehldau (Nonesuch)
Bill Frisell: Frisell Carter Motian (ECM)
Lars Danielsson: Melange bleu (ACT)
Madeleine Peyroux: Half the perfect world (Verve)
Sissel Vera Pettersen/Nikolaj Hess: By this river (Music for Dreams)
Koppel/Goldings/Stewart: Hammond street (Cowbell)
Tortoise: A lazarus taxon (vme)
Mari Boine: In the hands of the night (Universal)
Branford Marsalis: Braggtown (Universal)
Chris Minh Doky: Nomads diary (EMI)
Tony Bennett: Duets (Sony)
Rebekka Bakken: I keep my cool (Universal)
Brazilian Girls: Talk to la bomb (verve)
Jens Lysdal: It's almost love (Cope)
Jason Moran: Artist in residence (Blue Note)
Ornette Coleman: Sound grammar (Sound Grammar)
Keith Jarrett: The Carnegie Hall Concert (ECM)

Ingen kommentarer: