torsdag, marts 24, 2011

Tiptoe Big Band feat. Ena Egelund & Pops Jabu: Bigstep (Gateway)

Bigband til danse- og mellemgulv
Da The Orchestra i 2003 udgav albummet Beats and Bigband syntes jeg, at det var et helt suverænt album. Samarbejdet med den dengang mindre kendte Trentemøller og Lars Vissing der stadig benyttede sit electronica-alias Brillant Corner kastede nogle rigtigt svedige numre af sig, der stadig holder. Århus-big bandet Blood Sweat drum'n'bass kom også til, hvor der også i vid udstrækning blev benyttet elektronik. Der var skruet ned for det dansable og åbnet op for eksperimenterne. Nu er det fynske bigband TipToe også gået electronica. Her er der i høj grad fokus på dansegulvet. Lars Vissing har skrevet al musikken sammen med arrangøren John Kristensen.
De tager udgangspunkt i genren dubstep, der stammer fra det engelske klubmiljø, hvor bassen er dybere end dyb, hihats og lilletromme er skarpe og fremme i lydbilledet mens tempoet ofte er højt. Der er mange paralleller til reggaemusikken. Sangerinden Ena Egelund og rapperen Pops Jabu fra dub-dyrkerne Junkyard Productions står i den vokale front. Albummet Bigstep falder ret præcist ned mellem to stole i en grad, som jeg ikke kan mindes at have hørt et dansk big band-album gøre det før. Tiptoe har under ledelse af Torben Sminge udviklet sig til, at høre hjemme i toppen af de danske bigbands. Sidste efterår jeg skrev om dem var i forbindelse med udgivelsen Blue Dawn, hvor jeg nævnte at traditioner fra moderne kompostionsmusik, fusionsjazz og groovy jazz var nogle dyder de dyrkede. Med denne udgivelse tager de endnu et modigt skridt.
Der er skruet godt op for alle de elektroniske goodies. Det er Lars Vissing der er mester for at finjustere og skrue på knapperne. Bassen og den elektroniske percussion gennemsyrer musikken mens blæserne dukker op her og der og allevegne. Pladen er original alene af den grund af blandingen af dubstep og bigband aldrig er hørt før. De har fat i et crossover der bør kunne bringe dem ud på scener, hvor bigbands aldrig har været før. Ligeledes er det nærliggende at forestille sig nogle af numrene bliver udgivet på 12"vinyl, så soundsystem DJ's kunne tage musikken til sig og sende den ud på dansegulvene.
Tiptoe Bigband: www.tiptoebigband.dk

1 kommentar:

Unknown sagde ...

Se Erling Hjernøs videoreportage fra Releasefesten her:

Tiptoe Bigband goes Dubstep

Pladen er på vej som vinyl