mandag, december 01, 2008

Oddjob: Sumo (ACT/Sundance)

Dans og dystert

Oddjob er for Bond-kendere, japaneren der kan smide med sin dræbende bolwerhat i filmen Goldfinger. For jazzfolket er Oddjob blevet synonym med den svenske gruppe der efterhånden har lavet 4 CD'er. Den fjerde er den første der udgives på det tyske pladeselskab ACT. Det er ikke en atypisk Oddjobplade, men snarere en noget atypisk ACT-udgivelse.
Oddjob har altid lavet jazz til dansegulvet. Det gør de stadig. Inspireret af rare-groove, acid-jazz, fusion og andre mindre jazzintellektuelle genrer kan de spille musik for kroppen. Men det spøjse er at de også giver indhold til det vi har mellem ørerne. Engang imellem så meget at nogle af numrene ikke ville blive valgt af mig, hvis jeg var DJ og skulle holde festen oppe, i et niveau hvor pulsen var stabil.
Glem ikke at Oddjob er svenskere, så lite svart och deppigt måste det vara. På nummeret Painkiller slår de ikke smerten ned, men bringer os gennem et fedt langsomt groove med el-klaver, drone-orgel og en lækker solo fra trompetisten Goran Kajfes, uhhh det er dystert!
Pladen er dejligt afvekslende, med numre der appelerer til dansegulvet, men også mere downtempo sager som førnævnte og et nummer som Like Josef, der er en hyldest til Joe Zawinul. Alle numrene er skrevet af bandet, pånær den amerikanske folk-song/traditional Where did you sleep last night, som nogen måske husker fra Nirvanas unplugged plade. Den er ikke blevet mindre kedelig af en tur gennem Oddjob's vridemaskine med håndklap, fløjt og vibrafon.
Bonusinfo:
De spiller på Copenhagen Jazzhouse d. 11. februar.
Oddjob: www.oddjob.cd

Ingen kommentarer: