mandag, december 15, 2008

E.S.T.: Leucocyte (ACT/Sundance)

Umiskendeligt meget E.S.T.

E.S.T. har haft en karriere hvor det kun er gået en vej siden slutningen af halvfemserne og det er op. At den skulle slutte en sommerdag i år med Esbjörn Svenssons drukneulykke i Skärgården, er noget pis. Ikke bare handlede det om, at de var igang med at erobre terræn, hvor skandinaviske musikere normalt havde svært ved at gøre sig gældende (bla. USA). De var også igang med at erobre et ungt publikum der ikke normalt lyttede til jazz, hvilket kun kan fornøje mit hjerte når det gøres med så intelligent og personlig musik som E.S.T.'s tilfælde.
Den nye plade var indspillet og klar til lancering, inden Esbjörn Svensson gik bort. Den var som noget nyt indspillet i Australien, hvor det kun havde taget 2 dage. Normalt er deres musik indspillet over en måned i studiet og i Sverige. Deres teknisk avancerede triojazz - både musikalsk og lydmæssigt - får her en anden behandling, hvor der er mere plads til det grimme og knap så perfekte.
Det er stadig umiskendeligt meget E.S.T. og tak for det! Repetitive rockinspirerede grooves fra Dan Berglund på bas og Magnus Öström på trommerne skaber fundamentet i mange af numrene. Esbjörn kæler for detaljerne og leger med små enkle pianofigurer, han bliver ved med at udvikle og kredse om. Så selv om et nummer varer næsten et kvarter er det ikke et sekund for meget.
Bonusinfo:
Pladen fik platin i Tyskland i midten af november for 20.000 solgte eksemplarer.
Den er lige udkommet i en triple-vinyl udgave
E.S.T.: est-music.com

Ingen kommentarer: