mandag, december 08, 2008

Jørgen Emborg: Statements (Moonsong/Gateway)

Vokaljazz uden sang

Jørgen Emborg slæber rundt på et imponerende bagkatalog der starter i 1979 med LP'en Sargasso. Herefter er han med på nogle af de mest markante jazzplader der kommer i 80'erne, med feks. Frontline og Alpha Centauri. Desuden har han lavet en lang række plader i eget navn. Plader med sangerinder som feks. Cæcilie Norby i Frontline, Hanne Boel og Mona Larsen har været en vigtig del af hans karriere. Det slår mig flere gange, når jeg hører hans nye plade Statements, hvor sangbar hans musik er.
Istedet for vokalister har han istedet brugt en stribe personlige instrumentalister: Søren Lee (guitar), Hans Ulrik (sax), Kasper Vadsholt (bas), Morten Lund (trommer), Peter Dahlgren (basun) og Henrik Sveidahl (sax). På et nummer som Chanting savner man ikke sangerinden, da den er fyldt med elegante næsten sangbare soli. Emborg er både til klaver og keyboards. Har man en svaghed for fusion med funky bas og trommer er Fighting-Uniting lige i øret. Her er keyboardtæppet spændt ud under musikken og vi får smidt en fuldfed elektrisk guitarsolo lige i sylten.
Emborg sender os mange steder hen undervejs, det er ikke svært at følge med, om det så gælder den afrikansk-inspirerede Dancing-Laughing eller hyldesten til Joe Zawinul; For Joe Z. Sidstnævnte viser hvor stor en betydning Zawinul har haft for Emborg. Men også hvor flot Emborg indfanger sjælen i den afdøde østrigske legendes musik.
Jørgen Emborg: www.jorgenemborg.dk

Ingen kommentarer: