mandag, december 06, 2010

Carsten Dahl: Effata Solo Piano (Storyville)

Luk dig op og Lyt
Han har været der før. Han har endda fået en grammy for en der var tredobbelt og en anden har han udgivet på Deutsche Grammophon. Desuden har han arbejdet med Bach's Goldberg variationer i flere år. 
Det er pianisten Carsten Dahl og soloklaveret. Idéen til den aktuelle plade udsprang af den indspilningssession der udløste Humilitas, der udkom tidligere i år. På samme tidspunkt som udgivelsen af Humilitas, sidder Carsten Dahl i Jan Erik Kongshaugs legendariske Rainbow-studie i Oslo ved det berømte flygel, der med sin klang er en af årsagerne til, at pianister drages af Kongshaugs studie. Han indspiller de 15 numre der bliver til Effata.

Effata er aramæisk og betyder Luk dig op. Det gør Carsten Dahl i en grad så jeg bare må tage imod.
Der er mindelser om Lennie Tristano, Bach, Keith Jarrett og så en sjat Erroll Garner. Sikkert også andre. Det vigtigste er sådan set, at Carsten Dahl har lavet en plade, der tilhører den sjældne kategori af plader med musik der insisterer på, at blive LYTTET til. Sæt den på. Sæt dig ned. Lyt. Vær med. Vær til. Effata er en stor musikalsk oplevelse lige midt i dit hjem.
Carsten Dahl: www.carstendahl.dk

2 kommentarer:

Bech sagde ...

Hej Niels

Fantastisk blog du laver her - jeg har ikke tidligere set den, men læste om dig i jazz special :-)) Jeg har læst et par stykker af dine indlæg og ser at du ikke kommentarer lydkvaliteten,men kun musikken. Med lydkvaliteten tænker jeg på at hvis ikke pladen er godt optaget/produceret af en kompetent tonemester så kan meget god musik blive næsten ligegyldigt :-( Er det kun "indholdet" der er interessant eller spiller lyden også en rolle for dig ?

Hilsen Søren

Niels Overgård sagde ...

Hej Søren
Tak!
Lyden betyder meget. Men du har ret i, at jeg ikke fokuserer voldsomt meget på det. Men feks. er Dahl's soloplade et særklasseeksempel.
Mens Morten Pedersens JapGaf netop fik nogle ord med på vejen omkring lyden, som her er en vigtig del af netop den produktion. Så hvis du falder over den plade, kan den anbefales. Specielt i nogle gode hørebøffer.
/Niels