torsdag, marts 31, 2011

Cathrine Legardh & Sigurdur Flosason: Land & sky (Storyville)

Stort dansk-islandsk samarbejde
Albummet er blevet til i askeskyen fra islandske vulkan Eyjafjallajökull og udgives nu et år efter at vulkanen lagde luftrummet og flyene ned. Land & Sky er blevet til i et samarbejde mellem den danske sangerinde Cathrine Legardh og den islandske saxofonist Sigurdur Flosason. Cathrine Legardh har over et par højkvalitets albums vist et stort potentiale. Med dette album forløser hun potentialet fuldt ud og har lavet et vokaljazz-album i samme sjældne klasse som Sinne Eegs Waiting for dawn fra 2007.


Undervejs er albummet vokset og blevet til et dobbelt-album med en engelsk-sproget plade og en dansk sproget plade. Da Legardh lavede albummet Nordisk havde hun et par selvskrevne danske sange med på pladen, sange der gav lyst til at høre mere af den slags.


Legardhs sangstemme er behagelig og bruges med en velovervejet ro og modenhed. Den passer perfekt sammen med Sigurdur Flosasons støvede alt-sax. Der er en gensidig komplementering, som man også kender det fra andre plader med et samarbejde mellem sangerinder og saxofonister; Nancy Wilson & Cannonball Adderley, Astrud Gilberto & Stan Getz og Stacey Kent & Jim Tomlinson. Vokal og sax deles om pladsen i front, hvor sax'en ofte får et skær af kommenterende medspil. Det bliver som regel lidt pænt og høfligt. Flosason og Legardh vil noget andet og mere end det. Der er både kant, kontrolleret vildskab og melodi i samarbejdet.


Bassisten Lennart Ginman har tidligere samarbejdet med Flosason mens trommeslageren Andreas Fryland var med på Legardhs forrige album. Pianisten Peter Rosendal har med sin karriere ofte vist, hvor meget han har den nordiske jazztone inde under huden. Altid med et twist og i et sprudlende overskud.
Land & Sky er et anbefalelsesværdigt og sjældent stort dansk jazzalbum i et velkendt jazztonesprog, der ikke er bange for at udfordre og bygge videre på noget velkendt.
Cathrine Legardh: www.legardh.dk

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Og de lyder også fantastiske live...