søndag, november 17, 2013

Gilbert Holmström New Quintet: Tiden är kort (Moserobie) >> Svenska Kaputt: Svenska Kaputt (Moserobie)

Jonas Kullhammar er udstyret med en iværksætterevne og stædig idérigdom, der er misundelsesværdig. Samtidig med at han er ved at nedlægge sin gamle og succesrige kvartet, har han heldigvis også gang i mange andre projekter.
Pladen med Svenska Kaputt udkom for et år siden i Sverige. Jeg har dog først fået pladen for nylig og er fuldstændigt vild med den!. Over fem numre spiller de spacet jazz med rødder i 70’ernes småsyrede eksperimenter, hvor grooves og soli smelter sammen og kan trækkes ud over 9-11 minutter. De fire musikere bevæger sig uhæmmet rundt i musikken. Grundlæggende spiller de på guitar, bas, trommer og sax, og supplerer lystigt selv med hammond, fløjte, percussion, piano og meget mere.
Den anden plade er med den svenske saxofonist Gilbert Holmström der pladedebuterede tilbage i 1965 med albummet Utan misstankar. Den genudgav Jonas Kullhammars pladeselskab Moserobie i 2011. Det blev godt godt modtaget. Nu er Holmström og Kullhammar rykket sammen i Holmströms New Quintet. Det er spirituelt og intenst som det kendes fra Don Cherry, Dollar Brand og Ornette Coleman. Magnus Broo på trompet, Torbjörn Zetterberg på bas og Jonas Holgersson på trommer er til at løfte den smukke musik. Kullhammar og Holmström er to stærke saxofonister, der giver plads til hinanden. Der er spændinger i musikken, der aldrig bliver til gnidninger. Tiden är kort er et opløftende album!

Ingen kommentarer: