torsdag, november 21, 2013

Katrine Suwalski Another World featuring John Tchicai: Message of love (Gateway)

Det er et scoop, når saxofonisten Katrine Suwalski har fået legenden John Tchicai med i sit nyeste projekt. Grundlæggende fordi Tchicai er et scoop i sig selv. Men også fordi Tchicai ikke er her længere, så det uforskyldt gik hen og blev et dobbelt-scoop. Musikken var skrevet med ham i tankerne og der var lagt an til opfølgende koncerter efter udgivelsen af albummet. Projektet gik kun hen og blev  til nogle enkelte koncerter og denne pladeindspilning, da John Tchicai døde for et år siden. Men sikke en plade vi har fået! 

Katrine Suwalski har grundlæggende holdt sammen på det samme band, som hun i 1996 lavede albummet River Pra sammen med. Dengang var der fokus på ghanesisk musik, bla. i kraft af, at den ghanesiske trommetroldmand Okyerema Pra medvirkede på albummet. Tchicai skrev linernotes til det album. Men allerede i 1972 var Suwalski med i Tchicai’s ungdomsensemble, hvor den aktuelle plades første nummer Ris på gaflen har sin titel fra den tid. 

Musikken har rødder i afrikansk musik, jazz (som i Monk og Mingus), nordisk musik og lidt jødisk musik. Det er et afvekslende og sammenhængende album. Her er både funk, hymner, melankoli og ikke mindst en dejlig melodisk stemning. Benita Haastrup på trommer og Ayi Solomon på percussion supplerer hinanden perfekt. Lis Wessbergs trombone tilføjer sjæl og glød. Rikke Schelde på piano og Jens Skou Olsen er de sidste to i Suwalskis band. 

Men det er Tchicai der står i centrum sammen med Suwalski. De mødes og vrider det bedste ud af hinanden. Tchicai spiller rimeligt straight (eller for at være mere præcis, så er musikken omkring ham, rimeligt straight. Tchicai er Tchicai!) på denne plade og det er slet ikke tosset. Suwalski har noget Ellington, Monk og Mingus i sin musik, når den kombineres med det afrikanske som her, hvirvler det spændende musik ud i hovedet på lytteren. Pladen er delt op i to dele. De 11 første numre er kompositioner skrevet af Suwalski - mens de sidste 11 numre er korte frit improviserede numre. Det er fedt at Suwalski har inkluderet dem på et ellers i forvejen overvældende album.
suwalski.dk

Ingen kommentarer: