søndag, oktober 26, 2014

Danish Radio Big Band: A good time was had by all (Storyville) 6CD

Når man dykker ned i big band-nichen indenfor jazzen, vil man ret hurtigt støde på navne som Stan Kenton og Thad Jones. De to arrangører og dirigenter har begge være stilskabende indenfor big bandjazzen. Danmarks Radios Big Band har samarbejdet med dem begge og der er ingen tvivl om, at det har haft en betydning for retningen og kvaliteten på big bandet. Det er der også meget andet der har haft, når et big band fylder 50 år. Det kan man høre på den seks-dobbelte CD-boks som pladeselskabet Storyville har udsendt i anledning af jubilæet. Der fokuseres på perioden, hvor Erik Moseholm (1966-1992) og Peter H. Larsen (1992-2002) har administreret big bandet. 

Ib Glindemann var den første leder i 1964, da det der hed Det Nye Radiodanseorkester. Det markeres med nogle indspilninger fra 1988, hvor Glindemann igen dirigerede big bandet. Herefter går det derudaf i kronologisk orden. De sene 60’ere præges af samarbejdet med Ben Webster og unge danske jazzfolk som Niels Jørgen Steen og Palle Mikkelborg, hvor Niels Jørgen Steen er broen til Duke Ellington og swing, er Mikkelborg broen til moderne eksperimenter. Både Niels Jørgen Steen og Palle Mikkelborg dukker op flere gange senere på boks-sættet.

Tiden med Thad Jones er for mig (og mange andre) et højdepunkt. Besætningen er præget af nogle af den tids stærkeste danske jazzmusikere. Allan Botchinsky, Erling Kroner, Jesper Thilo, Per Carsten, Bent Jædig, Ole Kock Hansen, Niels Henning Ørsted Pedersen og Bjarne Rostvold. F.eks. er NHØP’s komposition Dancing Girls i et arrangement af Ole Kock Hansen helt forrygende. I en optagelse fra Montmartre fra 1978 - der var big bandets andet hjem i den periode og med en yderst veloplagt Thad Jones i spidsen vælter big bandet stedet. Per Carstens altsax-solo i nummeret er legendarisk! 

Boksens tredje og fjerde CD er en blandet landhandel. De fokuserer på 90’erne, hvor både danskere John Sund og Peter Reim og udlændinge Ernie Wilkins, Georgie Fame, Marie Bergman, Django Bates, Eliane Elias og Art Farmer er inde over big bandet. Blandt big bandets medlemmer er pianisten Nikolaj Bentzon, trommeslageren Jonas Johansen og bassisten Thomas Ovesen med til at sætte deres præg. De sidste CD slutter af med en indspilning fra i år, hvor big bandet spillede sammen med Michel Camilo, her får vi en big band version af publikumsfavoritten Why not.

Da de nye årtusinde starter er det også nye og hårde tider for big bandet, der lever en omskiftelig tilværelse i de første år af årtusindet. Der er kommet mere ro på og ikke mindst en mere interessant kunstnerisk udvikling. Noget som big bandet skylder sig selv og andre. Det er essensen af denne seks dobbelte boks, der ikke repræsenterer alt - lang fra - men på en meget kvalificeret måde præsenterer et vue ud over en 50 år lang karriere for et af fyrtårnene i dansk jazz. Der opstår undervejs en lyst til at høre mere fra de enkelte koncertoptagelser og de fleste af dem, er heldigvis tilgængelige på CD. Har man på nogen måde en forkærlighed for big band jazz og Danmarks Radios Big Band er det her et genialt sted at starte.

Ingen kommentarer: