onsdag, oktober 01, 2014

Yes Deer: The Talk of Tennis (Gaffer Records) LP

Jeg havde hørt på vandrørene at de skulle være ret fede. Det bekræftede de også, da jeg så dem live ved Ujazz arrangementet på Atlas i Aarhus. En vild punket freejazz eksplosion der på 20 minutter fik de små hår til at stritte af glæde. Det er ikke jazz for de mange. Vi er inde i nichernes niche, hvor det grimme er smukt - uden at man søger efter det smukke. Det er et opgør med konventioner og almindeligheder. Det er jazz der udkæmpes i et felt af kakofoni, larm, free og en kryptisk sans for detaljer. Trioen Yes Deer består af Signe Dahlgreen på sax, Karl Bjorå på guitar og Anders Vestergaard på trommer.

Pladen er delt op i to. På den ene side er det den energifyldte og pulserende vildskab der hersker. Det er her slægtskabet med punken er tydeligst. På den anden side af pladen er det soniske, støjende, larmende klangflader, der syrer ud i et smadret univers af mentale hug til hørenerven. Yes Deer er et godt eksempel på jazz der ikke er jazz fra en undergrund, hvor eksperimenter vokser frem med en snigende uro til følge. Signe Dahlgreen opfører sig som en futuristisk Ayler. Karl Bjorå's vidtfavnende guitarspil næres af et ustyrligt og teknisk stærkt grundlag. Anders Vestergaards trommer er på kanten til at falde fra hinanden - men gør det aldrig.
Det er det franske selskab Gaffer Records, der har udgivet pladen, der er en bemærkelsesværdig billedplade. Har du støjen som gud, er The Talk of Tennis et meget anbefalelsesværdigt album!

Ingen kommentarer: