søndag, november 13, 2016

Benjamin Koppel & Joe Lovano: The Mezzo Sax Encounter (Cowbell/Artistshare) LP

Inden jeg kaster mig over musikken der er nede i rillerne på denne LP, så er der et par andre glædelige ting der skal styr på først. Albummet er ganske rigtigt udgivet på vinyl. Det særligt interessante i den sammenhæng er, at pladen er fremstillet i Danmark. To entreprenante fyre har åbnet et vinyltrykkeri, Nordsø Records i Købenahvn. Det er det første vinyltrykkeri i Danmark efter, at det sidste lukkede for over 30 år siden.

Den første plade som Nordsø Records har fremstillet, er med Benjamin Koppel og Joe Lovano i birollerne og en mezzosopransaxofon i hovedrollen. Instrumentmager Peter Jessen fra I.K. Gottfried i København opfandt G Mezzo sopransaxen i samarbejde med Benjamin Koppel i 2007. Instrumentet har en obolignende klang og er alligevel helt sit eget. Verdensstjernen Joe Lovano hørte om instrumentet og fik lavet en til sig selv. Det førte til nogle koncerter sammen med Koppel på Summer Jazz festivalen i 2013, de blev fulgt op af de indspilninger der kan høres på LP’en. De stammer fra Summer Jazz 2015, hvor de spillede sammen med amerikanerne Kenny Werner (piano), Scott Colley (bas) og Johnathan Blake (trommer).

Pladen åbner med Lovano’s Blessings in May (og ikke Boss Town, som der fejlagtigt står på coveret), der stammer fra 2013-albummet Cross Culture. Det er et godt nummer til at få rystet støvet af instrumenterne. Uptempo og en dejligt knudret melodilinje, der stiller store krav til Lovano og Koppel. Herefter sættes tempoet ned med Koppels The Unanswered Question. De kommer godt omkring indenfor og lidt udenfor jazzens rammer, som f.eks. det afsluttende nummer Fugue, der er skrevet af Benjamin Koppel. Her befinder de sig i den klassiske kammermusik. Når to musikere spiller på samme instrument er det selvfølgelig svært, at vide hvornår den ene eller den anden spiller. Ved mere intens nærlytning afslører de sig alligevel med deres individuelle saxofondialekter. Kan klart anbefales til saxofonnørderne.

Ingen kommentarer: