mandag, november 14, 2016

Horse Orchestra: Four Letter Word (Barefoot Records) LP

For to år siden udgav de debutalbummet Living the Dream. Den fik de en DMA Jazz award for et år senere. Nu har der lige været DMA Jazz show igen. Her stod de på scenen og er samtidigt aktuelle med album nr. 2, Four Letter Word. Titlen kunne tages som et udtryk for en holdning, da Four Letter Word er et begreb, der i det engelske sprog er en pæn beskrivelse for et bandeord som f.eks. fuck eller shit. Cole Porter skrev i 1934: “Good authors too who once knew better words, now only use four-letter words. Writing prose, anything goes.” Der er dog ikke meget banderi over Horse Orchestra. I stedet smækker de stiften i lakpladen og kører afsted med 78 omdrejninger i minuttet. Det er med mere kærlighed end ironi, at det unge heste orkester indtager den gamle jazztravbane. Jeg kan ikke lade være med at se dem som en anarkistisk opdatering af New Jungle Orchestra, sprængfyldt med ungdommelig energi og vovemod.

Horse Orchestra var egentlig trioen Dødens Garderobe bestående af Jeppe Zeeberg (piano), Nicolai Kaas Claessn (bas) og Rune Lohse (trommer), der blev udvidet med fire blæsere, trompet, sax, trombone og tuba. Dødens Garderobe hører hjemme i den eksperimenterende afdeling af jazzen. Man kan forledes til, at tænke at Horse Orchestra er projekt, hvor Dødens Graderobe holder fri fra eksperimenterne. Selv om der går free jazz i den, en gang i mellem, så er det gennemgående jazz, der skylder mest til swing.

Hvor New Jungle Orchestra hylder Ornette Coleman på deres nyeste album, så hylder Horse Orchestra en anden stor musiker, der ligeledes døde i juni 2015. Horse Orchestra's trombonespiller Petter Hängsel har det ikke fra fremmede med musikken. Hans far Björn Hängsel er ligeledes trombonespiller og har bl.a. spillet med Tolvan Big Band og Norrbotten Big Band. Men i denne sammenhæng er det mest interessante, at far Björn har spillet med James Last Orchestra. Som sidste nummer på pladen spiller Horse Orchestra, James Last’s komposition Morgen um sieben ist die welt noch in ordnung. Den serveres i en smuk og følsom udgave. 

Four Letter Word er levende og legesyg jazz med nogle musikere, der bobler af spillelyst. Det er ikke kun sjov og spas det hele. Det er grundlæggende velspillet og dejligt at være i selskab med.

Ingen kommentarer: