fredag, august 11, 2017

Emil de Waal + Old News: Gamle Nyheder (EDW/DME)

Sikke da et overflødighedshorn! Emil de Waal har samlet en personlig, stærk og original gruppe af musikere omkring sig på albummet Gamle Nyheder. Her springer jazzlegenden og klarinettisten Elith "Nulle" Nykjær selvfølgelig i øjnene og ørerne. Det er tredje gang han er med i et de Waal projekt. Multiinstrumentalisten Gustaf Ljunggren er også med. Randi Laubek synger nogle sange. Band Ane sender elektronikken ind i projektet, Peter Rosendal spiller flugabone, Jacob Anderskov er med på diverse tangentinstrumenter og Mads Hyhne holder sig til trombonen. 

Numrene på pladen er et meget originalt udvalg af  "klassikere" fra bl.a. 70'ernes tv sendeflade.
Her er titelmelodien til tv serien Fiskerne. Fuzzy's uafrysteligt gode titelmelodi til tv-serien En by i provinsen, hvor det i de Waals elegante arrangement først er til sidst, at man hører melodien der kaster Jens Okking og Henning Moritzen op på hornhinderne. Der er Søhestesangen fra Bennys Badekar der synges af Randi Laubeck. Emil de Waal har valgt musikken fra hans egen barndom. Lyden af barndommen. Jeg er jævnaldrende med de Waal og kommer på en nostalgirejse. Det er musik der sidder helt inde i mine røde blodlegemer. Det er bare ikke et blandet bånd eller mixtape med fede danske numre fra 70'erne. 

Der arbejdes med musikken, så den får sit eget nye udtryk. Sidder på et værtshus og Der er noget galt i Danmark er vaskeægte bodegaklassikere med en ny smag. Mens de to numre, Aske Bentzons Badminton og Kenneth Knudsens Tarzan Waltz er rent kræs for mig, da det er numre som jeg har hørt masser af gange i originalversionerne. Badminton er i de Waals udgave provokerende skramlet og tak for det. Tarzans Waltz får lov til at lukke pladen ned og er intet mindre end smuk med Anderskovs klaver og Ljunggrens guitar i skøn forening. 

Gamle Nyheder er et must for den musikglade dansker. Originaliteten og autenciteten er i højsædet. Det er et af årets højdepunkter i dansk jazz.

Ingen kommentarer: