onsdag, august 02, 2017

Hvalfugl: By (Hvalfugl)

Sidste år blev de nomineret som årets nye talent ved DMA Folk prisuddelingen. De skriver selv på deres hjemmeside, at de tager udgangspunkt i kontemporær nordisk folkemusik. Som en der overvejende lytter til jazz, er det nu heller ikke svært, at juble over pladen. Trioen Hvalfugl har med albummet lavet et meget vellykket folk-album, der med inspiration fra dansk og svensk folkemusiks traditioner og en solid portion jazz er et fængende smukt album. Trioen består af tre musikere, der alle er i midt-tyverne. Jonathan Fjord Bredholt på piano og harmonium, Anders Juel Bomholt på bas og Jeppe Lavsen på guitar.

Måske har sommeren 2017 ikke været den bedste når man ser på vejret. Sommeren 2017 har så til gengæld budt på Hvalfugls debutplade By. Her er sommeren indkapslet i lyden. Her er rum, ro og nærvær nok til at fylde en hel kornmark med sol og passende mængder regn, så kornet kan gro og vokse. 

Der er mange før Hvalfugl der har bevæget sig i grænselandet mellem jazzen og folkemusikken. Jan Johansson er den mest kendte. Det er over 50 år siden og havde i høj grad den svenske folkemusik som grobund. Hvalfugl er nutid og de lyder som det de er: Danske. Her er både jazz, folkemusik og melodier der lyder som var de taget ud af Højskolesangbogen. Hvalfugls album er meget anbefalelsesværdigt til et stort publikum, også langt ud over jazzens og folkmusikkens vanlige lyttere.

Ingen kommentarer: