lørdag, august 12, 2017

Erik Ørum von Spreckelsen: Time Remembered (Tetragon Music)

Der findes lige så mange udgangspunkter for at lytte til jazz, som der findes jazzlyttere. Det er hændelser og følelser der sætter sig i krop og sjæl. De oplevelser der er med til at forme måden man lytter til en jazzplade på. Det er ikke uden betydning når man f.eks. lægger øre til albummet Time Remembered. Kendere vil vide at Time Remembered ikke bare er en forholdsvis ny dokumentarfilm om jazzpianisten Bill Evans, men også en klassiker fra Bill Evans egen hånd. Bill Evans er for mange jazzlyttere et referencepunkt og en af de helt store jazzmusikere. Det er han helt sikkert også for de tre musikere på denne plade.

Det er Erik Ørum von Spreckelsens første jazzplade i eget navn i 18 år (der kom en dansksproget operaplade i 2010). Vi skal med andre ord helt tilbage til 90'erne, hvor von Spreckelsen til gengæld også var hot shit. Ikke mindst i kraft af tre plader i eget navn udgivet af Stunt og de to plader med Page One som pladeselskabet Storyville stod bag. Von Spreckelsen underviser til daglig i klaver og komposition på konservatoriet i Odense. Det er førstnævnte evne der er i spil på denne plade. Han har, helt i tråd med Bill Evans, valgt at spille en række af jazzens udødelige standards.

Og det er i den grad standards fra allerøverste hylde: Body and soul, Blue in green, On Green Dolphin Street, Alone Together og som en meget smuk finale på pladen, spiller von Spreckelsen, Steve Swallow's næsten nordiske ballade Faling Grace. Musikken er indspillet i en klassisk koncertsal, hvor rummets klang og akustik er brugt som en fjerde medspiller. Og det lyder godt. At von Spreckelsen har allieret sig med Richard Andersson på bas og Anders Mogensen på trommer er et ekstra plus. Mogensen falder aldrig i søvn bag trommerne og skal nok sørge for at lytterne heller ikke gør, når han fra tid til anden markerer et bækken eller lilletrommeslag med lidt diskret ekstra kraft. Andersson demonstrerer endnu en gang, at hans basspil er i særklasse.


I pressemeddelelsen står der at denne trio-indspilning er den første af mange kommende udgivelser fra Erik Ørum von Spreckelsen. I de kommende måneder vil der blive udgivet albums i solo-, duo- og kvartetformatet. Det aktuelle trioalbum er et veritabelt comeback og giver store forventninger til de kommende udspil. Musikken udgives kun digitalt. 

Ingen kommentarer: