torsdag, maj 31, 2018

Niels Wilhelm Knudsen Quartet: Impulse (NWK/Gateway) LP/DL/stream

Det har ligesom ligget i luften. Niels Wilhelm Knudsen spiller jazz, der er født og opvokset i tiden, hvor den sorte vinyl herskede. Så med Niels Wilhelm Knudsens fjerde udspil og første med kvartet, er han endelig rykket over på vinyl. Pladen hedder endda Impulse, ligesom det legendariske selskab der udgav en lang række klassiske John Coltrane plader i 60’erne. Han har endda fået coveret lavet i en gatefold-version, der på indersiden prydes af et fedt bandbillede. Men hvad så med musikken? 

Musikken har ingen problemer med at følge det flotte cover. Det er mildest talt en kæmpe fornøjelse atter at høre saxofonisten Thomas Hass. I de senere år er der gået langt mellem de muligheder. Han behandler saxofonen som stod han i New York City i start 60’erne. Niels Wilhelm Knudsen har givet kvartetten 7 kompositioner, som de sultent fortolker. Hass spiller godt op til pianisten Kathrine Windfeld, der griber mulighederne og sender bolden tilbage til Thomas Hass. De har et inspirerende skønt sammenspil. Det er både i en ballade som Third Eye og det tilrøgede åbningsnummer Unreliable. 

At det overhovedet lykkedes så godt er Niels Wilhelm Knudsen stærkt medvirkende til. Hen tager styringen og giver plads til at de to personligheder Hass og Windfeld kan folde sig ud. Bag trommerne sidder Michael Dalgas, der giver en levende bund, hvor der vokser jazzrødder. Hør f.eks. Mojito eller Sweet Spot. Impulse er særdeles vellykket og elegant jazzjazz plade, der kan tilfredstille den kvalitetsbevidste jazzlytter.
Bonusinfo: Niels Wilhelm Knudsen Quartet spiller 2 gange på Copenhagen Jazz Festival. D. 6. juli på Studenterhuset og d. 11. juli på Huset.

Ingen kommentarer: