fredag, august 14, 2020

John Scofield: Swallow Tales (ECM) >> Wolfgang Muthspiel: Angular Blues (ECM)

Wolfgang Muthspiel er ikke lige så kendt en guitarist som John Scofield. Begge guitarister er til gengæld pladeaktuelle med trioalbums, hvor de får solid musikalsk opbakning. Scofield er sammen med sine mangeårige legekammerater, Steve Swallow (bas) og Bill Stewart (trommer). Muthspiel er sammen med Scott Colley (bas) og Brian Blade (trommer).

Begge albums er udgivet af ECM og er meget forskellige.
Scofield pladen er særlig fordi de kun spiller kompositioner af trioens bassist Steve Swallow. Swallow har gennem karrieren skrevet flere numre, der har kvalificeret sig til, at blive betragtet som jazzstandards, eksempelvis Falling Grace. En melodi, der med sin prunkløse enkelhed giver så meget til musikerne og åbner op for spændende fortolkninger og improvisation. 

Det er selve kernen på Swallow Tales, hvor  de gode melodier danner grundlaget. Scofield er en stjerne i kraft af den måde han er sammen med de to andre. Musikken er indspillet i løbet af en halv dag i studiet. Det forløber flydende, kraftfyldt, energisk og sindssygt godt afviklet afsted. Det her er en reference for hvordan det skal lyde, når en trio spiller som et samlet hele. Når trioen bliver til et - med streg under et - instrument. Det er en vanvittigt fed plade, der fremstår rå og upoleret.

Helt så begejstret er jeg ikke for Muthspiel-pladen. Det halve kan også være nok. Muthspiel starter ud på den akustiske guitar på de tre første numre. Pladen er en blanding af egne numre og et par standards, bla. Everything I love, der også var titlen på bassisten Niels Rydes gode album fra 2005, som Wolfgang Muthspiel medvirkede på. Muthspiels rene lyd på elguitaren sidder så flot og elegant. Og så er det altid en fornøjelse at lytte til Brian Blade.

Ingen kommentarer: