mandag, december 07, 2020

Årets bedste danske jazzudgivelser 2020

 

Der bliver ofte joket med, at vi skal glemme 2020 og komme videre. Corona-krisen har gjort sit til, at 2020 har været noget bøvl ud over det sædvanlige. 


2020 kan også huskes for en række rigtigt gode danske jazzudgivelser. Her er de 10 bedste og de 2 som Jazznytprismodtageren har været omkring. 


Giv pladerne et lyt eller køb dem. Det fortjener de og det fortjener du.


Jazznytprisen 2020 går til Signe Bisgaard for


Signe Bisgaard & Aarhus Jazz Orchestra: Danse Macabre (Kørfirs)


I Think You’re Awesome/Aarhus Jazz Orchestra/Signe Bisgaard: The Kiss Your Darlings Suite (Jaeger Community)


Årets Jazznytprismodtager er århusianske Signe Bisgaard. Hun får prisen for albummet Danse Macabre, hvor hun har komponeret og arrangeret musikken. Desuden får hun prisen for de arrangementer hun har lavet af I Think You’re Awesome’s musik til The Kiss Your Darlings Suite.


Det er 10 år siden, at jeg første gang skrev om Signe Bisgaard på bloggen. Det var i forbindelse med trioalbummet Insula, hvor Bisgaard havde skrevet musikken og spillede piano. 

I 2015 havde jeg Signe Bisgaards album Meander med på listen over årets bedste albums. Jeg skrev dengang om albummet, at Signe Bisgaards musik balancerede og evnede at fremstå helstøbt. 


Det nye album Danse Macabre indeholder musik, der blev fremført ved en audiovisuel koncert i 2018. Signe Bisgaard fortæller en historie med musikken. Det er nærmest modsigende når jeg hører musikken som værende fuld af liv og energi. Danse Macabre er en levende fortolkning af Døden som han er blevet portrætteret i kunsthistorien. Signe Bisgaards musikalske fortolkning af historien og hendes tag på musikken er medrivende og billedrig. Det er et farvemættet musikalsk portræt. 


Signe Bisgaards arrangement og fortolkning af I Think You’re Awesomes musik, breder musikken ud. Det bliver storladent og fuld af stærke stemninger. Hun går direkte ind i musikken og understøtter Jens Mikkels fortællinger.


Signe Bisgaard er med til udvikle og flytte jazzens traditioner i nye retninger. Der er et personligt touch og et imponerende mod på at gå nye veje. Det er derfor hun får prisen.


De 10 bedste danske jazzudgivelser 2020

-udgivelserne står i tilfældig rækkefølge


Cecilie Strange: Blue (April Records)

Der er masser af varme og intensitet i Cecilie Stranges dejligt sikre saxofontone. Stemningen er blå og håbefuldt vemodig. Derfor er Blue også en af den slags plader, der ofte vil finde vej til pladespilleren. En plade der byder indenfor til eftertænksomme stunder.


Janne Mark: Kontinent (ACT)

Hvis jeg havde armene langt over hovedet i forbindelse med Pilgrim albummet i 2018, så bliver jeg nødt til at montere armforlængere denne gang. Hun laver nye langtidsholdbare salmer i et smukt jazzet setup med suveræne musikere.


Astrid Engberg: Tulpa (Creak inc. Records)

Tulpa er et originalt og bredtfavnende album, der er med til, at vise Astrid Engbergs sans for, at skære ind til benet og lave en følelsesmættet stemning uden, at musikken læsses til. Det er ret let, at anbefale albummet, da det indeholder original og fængende jazz til nutiden.


Gorm Askjær Trio: Blodmåne og dig (Jaeger Community Records)

Blodmånen og dig er et helstøbt album med dybde og vidde nok til, at holde i meget lang tid. Det er et af den slags albums, der hele tiden fremviser nye sider. Flydende, skarp, kontant, poetisk og åben jazz. Jeg er både (be)rørt og begejstret.


Dane TS Hawk: Can I share this with you (Escho)

TS Høeg begyndte i de tidlige firsere på det som han har fuldført nu. Han fik fire transportable Phillips pladespillere, hvor han placerede gaffatape i rillerne på pladerne - og bruger stadig transportable pladespillere. TS Høeg er jazz og kan jazzen.


Athletic Progression: Athletic Progression (Super Bad Disco/HHV)

Nu rammer Athletic Progression plet med et album, der placerer dem helt fremme med tung instrumental hip hop og jazz inspireret musik. Det er en stramt koncenteret oplevelse. 


Laurits Hyllested: Darling River (AMP)

Laurits Hyllested ved hvordan han vil bruge de enkelte musikere. Han får skabt noget der er stort. Det er mere end meget, der hvor meget ikke betyder mere - men giver mening som noget fuldendt.


Peter Rosendal, The Orchestra & Trio Mio: The Trickster (Stunt)

Peter Rosendal er ligeværdigt hjemme i begge genrer. Han kan sin jazz og sin folkemusik. Det smelter ikke bare sammen på Trickster - genrerne mødes og opretholder deres identiteter. 


Kenneth Dahl Knudsen: Uummat (KDK Music)

Det er musik hvor der er store følelser i spil. Kenneth Dahl Knudsen er ikke bange for at bringe det frem. Der er pompøse og heftige udladninger. Der er skift mellem sarte elementer og stærke kræfter. Det er moderne jazz, der afspejler nutiden, naturen og de sociale aspekter.


Hvalfugl: Øjeblikke vi husker (Hvalfugl)

Hvalfugl er noget af det smukkeste der sket for dansk jazz i mange år. Det bliver bare ved. Nu med tredje album. Musik der bygger bro mellem udspringet, det danske, den nordiske tone, klangen, melodien der er højskolesangbog eller salme, folkemusik og jazzen. 

Ingen kommentarer: