mandag, december 14, 2020

Jakob Buchanan: On Rosenhill (Dacapo) LP/CD/DL/stream

 

I Aarhus forstaden Viby findes der et boligområde der hedder Rosenhøj. Her boede Jakob Buchanan som barn i 70’erne, dengang boede der flest danskere. Han prøvede atter at bo der i en periode, hvor hans hus var udlejet. Det var her han skabte musikken til On Rosenhill. I dag er Rosenhøj et multietnisk boligområde - en smeltedigel af nationaliteter.


Noget af musikken blev opført i forbindelse med åbningen af Kulturbyåret i januar 2017 under titlen The Voices of Rosenhill, hvor det var en del af det store optog der gik gennem Aarhus’ gader i den indre by. Desuden udsendte han i 2018 albummet A language of my own, hvor han var sammen med den amerikanske saxofonist Chris Speed og den danske pianist Simon Toldam. Det var skitserne til On Rosenhill som de spillede. 


Musikken på On Rosenhill fremføres af Aarhus Jazz Orchestra og en række musikere, som Buchanan ofte arbejder med. Musikken er suppleret med tekster skrevet af den sydafrikanske digter Iain S. Thomas. De eksistentialistiske tekster fremføres af Indra Rios-Moore, der bevæger sig mellem spoken word og patosfyldt sang med drama, bla. i Part II, hvor hun er i duet med Jakob Buchanans flygelhorn. Det er tydeligt at Buchanan kender sine musikere rigtigt godt. Han trækker de stærke sider frem i deres spil. Flere gange undervejs betager Helge Norbakken med det inderligt sanselige tromme- og percussionspil. Chris Speed får plads til at løfte On Rosenhill sammen med Simon Toldams piano og Fredrik Sakhams stabile basspil. 


Musikken breder sig over fire vinylpladesider og står som samlet historie, hvor boligbebyggelsen Rosenhøj bruges som base for en historie om barndommen, udviklingen og det uforklarlige. Det er en betagende rejse, der slutter med en reference til den ældste nedskrevne danske melodi, Jeg drømte mig en drøm i nat. Det er et stærkt anbefalelsesværdigt værk som Jakob Buchanan har begået. Hvis du er til vinyl, så er der ingen vej uden om gatefold-cover og farvede vinyler.

Jakob Buchanan

Ingen kommentarer: